Руски дом је 13. маја угостио Јегора Кончаловског. Уметничкој вечери глумца, редитеља и продуцента претходио је пријатељски сусрет са руководством културног центра.

Кончаловски се овом приликом поделио утисцима своје посете Аустрији, Мађарској и Србији у оквиру циклуса манифестација посвећених обележавању 72-годишњице Дана победе, одржаних у организацији Руског Фонда Културе и уз подршку Руске хуманитарне мисије.

Са њему својственим осећајем за хумор, који је како каже добио у наследство од свог деде Сергеја Михалкова, чувеног руског писца за децу, аутора свима добро познате књиге „Ујка Степа” и текста Химне Совјетског Савеза и Руске Федерације, говорио је о свом животном путу лишеном монотоније.  Присетио се школских дана, времена проведеног у војсци, периода када је радио као возач машине за бетон, говорио о актуелној и веома успешној делатности у области филмске продукције.

Још један разлог његове посете престоници је отварање у Библиотеци града Београда Библиотеке руске књижевности  „Сергеј Михалков”у чијем се фонду налазе књиге које је овој библиотеци обезбедио Руски Фонд Културе.