На београдски аеродром „Никола Тесла“ синоћ је слетела група од 21 ученика и два професора која је боравила у руском Међународном дечијем центру „Артек“ на Криму претходне три недеље.

Ученици двојезичних одељења и остали који уче руски језик у Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, Алексиначкој гимназији и основним школама из Алексиначког округа, као и њихове вође пута, директор новосадске Гимназије Радивоје Стојковић и професорка руског језика у Алексиначкој гимназији Оливера Војиновић, вратили су се уморни, али пуни утисака и искустава.

Овогодишња смена угостила је око 3500 деце из 42 земље света. Програм је, судећи по речима „Артековаца“, био веома испуњен разноврсним образовним секцијама, али и физичким активностима. Акценат је, као и увек, у овом међународном чувеном кампу стављен на дружење и ширење круга пријатеља како у Русији, тако и по свету.

Дочеку младих чланова делегације из Србије присуствовао је и заменик директора Руског дома у Београду Василиј Галактионов: ,,Срећан сам да су деца из Србије имала прилику да сазнају нешто више о Русији, као и о чувеном дечјем кампу „Артек“. Као дете нисам могао да учествујем у томе, а желео сам. Зато сам данас посебно срећан што су деца из Србије успела да остваре свој сан захваљујући пројекту компаније НИС Гаспром њефт ,,Енергија знања“, који се успешно реализује уз подршку Руског дома."