У Културном центру Београд 11. септембра је одржано свечано отворање V Недеље руског филма у Србији ,,Бајке детињства“.

Недељу анимираног и играног филма, који ће бити приказиван на неколико локација у граду отворили су амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, градоначелник Београда Синиша Мали, министар образовања Србији Младен Шарчевич, амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин и директор Фестивала Филип Кудрјашов.

Манифестације посвећене руској култури и уметности привлаче пажњу великог броја њених поштовалаца. Фестивал ,,Бајке детињства“, који се одржава у Србији од 2013. године је томе добар пример.

,,Сличне културне манифестације приближавају наше братске народе и потврда су сјајних односа Србије и Русије“, истакнуо је Синиша Мали.

Градоначелник Белграда Синиша Мали

Са Међународне космичке станце госте Фестивала је поздравио космонаут Сергеј Рјазански

 Представници Амбасаде Русије у Србији и руководство града Београда

Организатори фестивала су припремили садржајан програм: поред пројекција филмова биће одржани уметнички сусрети са глумцима, редитељима, музичке вечери, креативне радионице за стварање анимираног и играног филма.

Прва таква радионица под називом „Мулти-Мост“. Русија-Србија“ одржана је 12. септембра у Руској школи при Амбасади Русије у Србији. У пројекту су учествовала руска и српска деца, која су снимала филмске приче на сижеје бајки својих народа. Пројекат је представио директор ГБУК НСО «Новосибирсккиновидеопрокат» Марија Ледњова и руководилац студија цртаног филма Омладинског центра „Стара ветрењача“ Наталија Раковскаја. Гости су могли да виде најбоље филмске приче талентоване омладине Русије, учесника Међународног дечјег фестивала ,,Сами снимамо филм!“

Презентација пројекта ,,Мулти Мост. Русија – Србија

Једно од централних места одржавања програма Фестивала је и Руски дом, који је ове године коорганизатор ове културне манифестације.

У Великој сали Руског дома 13. септембра наступиће VIVA ВИОЛИНА - најупечатљивија представница жанра модерне класике у Русији, музичарка, која виртуозно влада инструментом и поседује јединствену харизму .

За поштоваоце руске песме и поезије 14. септембра биће одржано уметничко вече ,,Историја љубави“ композитора и извођача Сергеја Светлова.

Програм у Руском дому затвориће премијерна пројекција играног филма ,,Време првих“, посвећеног првом у историји изласку човека у отворени свемир.