РУСКИ ДОМ И ЗАДУЖБИНА КРАЉА ПЕТРА ПРВОГ

ПРЕДСТАВЉАЈУ ИЗЛОЖБУ

„РУСКИ УМЕТНИЦИ И СРПСКЕ СВЕТИЊЕ“

Изложба цртежа руских сликара за мозаик

меморијалне цркве Светог Ђорђа на Опленцу

Руски дом

Галерија 

Изложба је отворена за посетиоце од 5. децембра

На позив Краља Александра у лето 1922. године посебна експедиција почела је рад на проучавању српских средњевековних манастира и цркава да би сакупила и копирала грађу ради репродуковања у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

Под вођством академика Николаја Петровича Краснова, који је радио унутрашње уређење цркве, одабрана је група руских сликарa. На њеном челу био је архитекта Сергеј Николајевич Смирнов, велики познавалац византијске средњовековне уметности. У екипи коју је Смирнов окупио налазили сy се истакнути руски сликари барон Николај Феофилович (Богданович) фон Мајендорф, руски сликар из Молдавије Иван Петрович Дикиј, Борис Иванович Обрасков, Владимир Јаковљевич Предајевич и Виктор Николајевич Шевцев. Стручну помоћ y раду пружили су чувени византолог Николај Љвович Окуњев, познати слависта Александар Љвович Погодин и стручњак за византијску архитектуру Ногајев.

Сликарска екипа je током 1922. и 1923. године обилазила најпознатије цркве и манастире y Србији, Македонији, Косову и Светој Гори, где je проучавала фреске и радила копије срењевековних фресака. Због слабог здравља на пут није кренуо Николај Краснов, али je за сваку појединост био консултован и давао своје писмене предлоге и сугестије. Током 1924. године су углавном завршени теренски радови и обиласци цркава и манастира па ce приступило сређивању материјала и изради картона и нацрта за мозаике.

Смирнов се највећим делом бавио припремом ликовних узорака за будуће мозаике, предводећи групу сликара и кописта који су радили картоне и нацрте на темељу фресака у старим српским манастирима и црквама. Њихови радови поседују високу уметнички и занатску аутономност. Предлошци су документи о процесу извођења мозаичких композиција и говоре о преданости уметника да што верније пренесу изворну композицију.

Сачувани део њиховог труда тема је ове изложбе.