Град Београд, Нафтна индустрија Србије, Руски дом и Хералдички клуб

имају част да Вас позову да у петак, 17. марта, у 18.00 часова својим присуством

увеличате отварање изложбе „Николај Краснов – Албум сећања”

Никола Петрович Краснов (1864-1939), један од најзначајнијих руских архитеката новијег доба, оставио је дубоке трагове свога дара и знања на удаљеним местима која су му – силом историјских збивања – постала дом. Већи део живота и каријере посветио је изградњи Крима, док је последњих седамнаест година провео у Београду, где је и сахрањен!

Од сељачета из околине Москве, до звања Државног саветника, архитекте царског двора и академика Краснов је прешао бескрајно дугачак пут, и на том путу запамћен је не само као велики стваралац, већ и као благородно људско биће, вредан и посвећен послу, творац амбијената које су средине у којима је деловао одмах препознале као своје, као нешто што се с правом и разлогом налази ту где је, као израз својеврсног осећања припадности једном поднебљу и култури која се може разумети као сопствено цивилизацијско и духовно гнездо.

Обим његовог архитектонског и уметничког опуса готово да је невероватан, не само из угла гледања данашњих мерила и стандарда, већ и у апсолутном смислу! Цртежи, графички записи и белешке, пројекти, студије, и то само они сачувани, говоре о продуктивности која је фасцинантна, и о квалитету који никада не пада испод највишег стандарда.

Николај Краснов, или Никола, како је сам модификовао своје име у знак захвалности према новој домовини, био је и остао нека врста парадигме специјалних духовних веза и односа између Русије и Србије. За њега Србија није била иностранство, а кроз њега је Београд руски дух и традицију разумела као продужење сопствене свести о националном идентитету и културној блискости.

Изложба, која се после свечаног отварања и представљања у крипти Храма Светог Саве у Београду, сели у Руски дом прилика је да се јавност боље упозна са стваралаштвом човека који је дуго био заборављен, на свачију штету и ничију корист! Ово је његов мали меморијал.