Руски дом, Град Пожаревац и Народни музеј Пожаревац

вас позивају на свечано отварање изложбе

„СИБИРСКИ НОМАДСКИ СВИТАК“

Галерија савремене уметности у Пожаревцу

Четвртак, 4. мај у 19.00 часова

Изложба је отворена за посетиоце од 4. до 19. маја 2017. године

 

Свитак је једна од најоригиналнијих и најинтересантнијих форми уметничке експресије, која је истовремено и једноставна и доступна. Ова изложба може бити представљена на било ком месту. Она путује из земље у земљу, лако, као писмо поштом, симболизује комуникацију међу свим људима на Планети. Идеја овакве изложбе рођена је 2006. године, а предложиле су је ауторке Алија Иљасова из Републике Татарстан и Наталија Николајева из Републике Саха из Јакутије. Нова врста изложбе у облику свитака, наишла је на велики одазив међу уметницима широм Русије. Управо номадска природа ове изложбе, лак и брз транспорт, могућност представљања у сваком простору и свакој земљи, њена једноставна комуникација са публиком, учинила је да добије присталице из различитих земаља постосовјетског простора. За сада су ове изложбе биле представљене на простору од Турске до Финске.

Језик свитака је симболичан са много значења, понекад реалистичан, а понекад филозофски. Свитак је оригинална форма, ничим неограничена, отворена и разливена,  која на тренутак фиксира бесконачност. Свитак, као да подразумева реалност простора и времена, који остају ван граница њега самог и зато он тежи апстракцији, орнаментици и декоративној стилизацији.

Ова изложба је објединила ствараоце различитих уметничких опредељења и манира. Неки уметници кроз свитак оживљавају архаичне слике прошлих времена, неки обрађују филозофске теме, неки су отпловили у свет апстракције, неки приказују северну естетику, неки се веома танано поигравају бојама, неки су пак остали у оквирима традиционалне културе севера и етничке ликовне традиције.  

Изложбени пројекат „Сибирски номадски свитак“ путује кроз градове и земље Европе са намером да покаже широкој публици све слојеве савремене уметности Јакутије.