Поводом Дана победе над фашизмом у Србији ће по други пут бити одржана Међународна акција „Бесмртни пук”.

У уторак, 9. маја учесници ове манифестације ће прошетати улицама  Београда са портретима својих ближњих -  учесника одбране Отаџбине у Првом и Другом светском рату и одбране Југославије од НАТО агресије 1999. године.

Историја Србије је тасно повезана са руском, посебно историја српске борбе у страшним ратовима који су у ХХ веку потресали Европу. Простор нашег заједничког сећања је знатно шири од државних граница, морамо га чувати и преносити потомцима. „Бесмртни пук“ је способан да постане још један важан симбол наше заједничке историје. Срби, Руси и представници других братских народа ће имати могућност да прошетају Београдом у заједничкој колони са портретима својих хероја-бораца за слободу и независност. Заједно смо ратовали и морамо заједно да сачувамо сећање о томе у име нашег пријатељства.  

„Бесмртни пук“ Србије ће показати сународницима и читавом свету лица оних који се нису покорили злу, лица оних који су победили фашизам! Позивамо вас да Дан победе заједно дочекамо са својим јунацима у редовима „Бесмртног пука“!

Молимо све оне који желе да се придруже да са собом понесу фотографије својих рођака, учесника Првог светског рата, оних који су се током Другог светског рата борили против фашистичке окупације Југославије, а и оних, који су бранили Југославију током агресије НАТО 1999. године. Позивамо за учешће све, без обзира на политичке погледе и страначку припадност. Такође молимо да се уздржите од политичких парола, транспарената и несугласица током шетње у знак сећања и поштовања према нашим Херојима. 

Програм манифестације:

10.30 —  окупљање испред Гробља Ослободилаца Београда

11.00 —  почетак шетње „Бесмртног пука“до Вуковог споменика,  Булеваром краља Александра према Народној Скупштини и Старом Двору 

11.30 — завршетак шетње 

На платоу испред Старог Двора присутнимa ће се обратити организатори манифестације. Поводом обележавања Дана победе биће одржан свечани концерт на коме ће наступити уметници из Србије и Русије.

Учествују:

Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“
Лидија Музалева, заслужна уметница Русије и Ансамбл народне музике Филхармоније из Вологде „Круг сунца“ 

Мерима Његомир и Хор Руског дома

Људмила Грос Поповић и студенти Факултета музичке уметности

Студенти факултета драмских уметности

18.00 — Премијера играног филма „28 Панфиловаца“ у Руском дому

Организатори манифестације: 

- Медија Центар „Руски експрес“
- Фондација за очување културно-историјског наслеђа и обнову споменика културе „Свети Александар Невски“ 
- Српско одељење Међународног друштвеног Фонда јединства православних народа
- Координациони савет удружења руских сународника
- Балканска козачка војска
-Српско одељење удружења бајкера „Ноћни вукови“

Медијски партнери: 
- Јавна медијска установа Радио-телевизија Србије
- Новинска Агенција Србије „ТАНЈУГ“
- Новинска агенција „Спутњик“
- Интернет-портал вести „Сеница“