ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА РУСИЈЕ

Представљање културног наслеђа Санкт Петербурга

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ СЛИКА ЧЛАНОВА САВЕЗА УМЕТНИКА РУСИЈЕ

петак, 30. јун у 18.00 часова

Галерија Руског дома

 

На изложби ће бити представљени радови уметника из Русије: Валерија Ледњова, Народног уметника Русије, дописног члана Руске Академије наука, управника катедре Руског државног педагошког универзитета ,,Александар Герцен“ и Аљоне Васиљеве, професора и члана Савеза уметника Русије, лауреата међународних и руских ликовних такмичења.

Валериј Ледњов је више од пола века посветио педагошком раду. Већ 30 година руководи катедром за цртеж,  изнедривши поколења талентованих уметника и наставника. Познат је по делима монументалног сликарства, оснивач је галерије портрета истакнутих културних радника Русије. Његови радови представљени су на више од 250 изложби.

Аљона Васиљева је аутор уметничких и изложбених пројеката. Добитник је Диплома и Златне медаље Руске Академије уметности. За ауторски изложбени пројекат ,,Петербург-Ихејуањ: летње императорске резиденције“ додељено јој је од стране ове Академије признање за јачање руско-јапанских веза у области уметности. Њена биографија броји више од 20 самосталних изложби и више од 200 колективних изложби широм света.

У Руском дому биће представљенe слике, рађене техником уље на платну, а централна тема која ће их објединити је лепота Санкт Петербурга и његове околине: свечаност царских палата, музеја и храмова, панораме обала реке Неве, лепота мостова Северне Венеције, замишљена тајанственост њених паркова и вртова.

Посетиоци изложбе моћи ће да се упознају са историским и духовним центрима Руског Севера: Соловецким манастиром, древним градовима Кижи, Новгород, префињеним шармом северне природе, изражајношћу руског села, рађеног у најбољим традицијама руског лирског пејзажа. Платна тамнијих нијанси настала на ликовним колонијама дочаравају таленат уметника, виртуозно владање колоритом и непоновљиву атмосферу руске природе.

Изложба представља мали део уметничког наслеђа сликара, али у исто време успешно одражава разноликост приступа и креативних идеја.

У састав поставке ушли су и пејзажи Србије, настали током прве посете Валерија Ледњова, како сам истиче овој земљи прелепих и инспиративних предела.