У галерији Руског дома, 15. септембра у 18:00 часова биће уприличено свечано отварање изложбе „Бог је са нама! Нек васкрсне Русија!“, посвећене херојима Белог покрета и њиховом верном служењу Русији у земљи и иностранству.

Изложба, коју су припремили Савез потомака Галипољаца, говори о судбини Руса, који су се вољом судбине обрели на пустом турском полуострву Галипоље, где су наставили несебично да служе Отаџбини, непоколебљиво чувајући своје идеале и традиицје.

На изложби су представљене јединствене фотографије из породичних архива, које сведоче да су осим часног извршавања војих обавеза водили веома активан духовни и културни живот.

Није случајно да се изложба отвара у престоници Србије,  земљи која је прихватила руску браћу и сестре у годинама прогона. Средином 1921. године у Краљевини Срба Хрвата и  Словенаца, своје уточиште нашло је око 40 000 руских избеглица, тако да је Србије постала највећи центар руске дијаспоре. Руси су овде добили иста права као и домаће становништво, а српски краљ Александар Карађорђевић, је наложи не само да се збрину, нахране и излече избеглице, већ “да се сачува руска душа“.

Симболично је, да се изложба отвара у Руском дому, који је саграђен по пројекту галипољца, познатог руског војног инжењера и архитекте, пуковника Василија Фјодоровича Баумгартена. Руски дом императора Николаја II постао је духовни, културни и дрштвени центар руског живота. Унутар Дома постојала је руска капела, Руско-српска мушка и женска гимназја, основна школа. Руска јавна библиотека,  Руски научни институт, Руско јавно позориште, Руско музичко друштво, Друштво „Руски соко“ и Музеј посвећен императору Николају II. 

Главну поставку чине јединствене фотографије из породичних архива руских Галипољаца.

Отварању ће присуствовати Ксенија Баумгартен – унука архитекте Руског дома и потомци руских Галипољаца из Русије, Велике Британије, Француске и Аустралије.

У музичком делу програма биће изведене старе руске песме, и химне.

На отварању ће бити приказан филм о заслужном прегаоцу Белог покрета и руске емиграције, генералу Врангелу, који је сахрањен у Београду. Документарни филм „Јего благородије Барон Врангел“ снимљен је у уз учешће српских и руских историчара, у издању издавачке куће „Бернар“. Филм ће први пут бити приказан у сали Руског дома.

Организацију изложбе су подржали: Руски дом у Београду, Руски цар студио и Фондација за очување спомена на учеснике Белог покрета чија је заштитница Чудотворна руска икона Пресвете Богородице - „Курска-коренаја”.