Поводом рођендана Сергеја Јесењина

ИЗЛОЖБА ИЗ ФОНДОВА ДРЖАВНОГ МУЗЕЈСКОГ КОМПЛЕКСА СЕРГЕЈ ЈЕСЕЊИН

(село Константиново у Рјазанској области)

 

10 октобар (уторак), 18:00

Галерија Руског дома

Улаз слободан

 

Експозиција изложбе ,,Мој крај, замишљен и нежан…", посвећена је животу и стваралаштву великог руског песника, и формирана је на такав начин да посетиоцу покаже љубав Сергеја Јесењина према Отаџбини, али и да у исто време покаже блискост његовог стваралаштва сваком поклонику поезије независно од времена у коме живи и националне припадности. Графике В.А. Шестакова и С.А. Јепифанова, које су постале део изложбе, представљају родни крај песника и илуструју његове стихове. Изложени су и портрети песника рад сликара С.Ф. Јакушевског,  Л.И. Шарлемања, Ј.П. Лаврентјева. Има и слика на којима је приказана родна кућа песника.

Непоновљив колорит дају предмети из родитељског дома песника: пешкир, кошуље, вретено, глинена посуда. Посебну пажњу привлаче наочаре мајке песника Татјане  Јесењине. Лик песника могуће је приближити и кроз личне ствари - прслук, мастионицу и перо.

Изложбу допуњавају фотографије песника почевши од 1909. до 1925. године. Посебну пажњу привлаче издања за живота Сергеја Јесењина, међу којима су  ,,Персијски мотиви" (1925. г., М. ),  ,,Изабрани стихови" (1925. г. М.), ,,Пугачов" (1922. г., П.).

Поред књига биће представљени рукописи песника посвећени родном крају. Сергеј Јесењин је дубоко веровао и говорио да за песника не постоји ништа драже од Отаџбине и зато је љубав према Отаџбини и свом народу била основа његовог стваралаштва. Управо захваљујући овоме, поезија Јесењина се подударила са осећањима других песника, који су по духу блиску руској кутури. Још 1920. год. српски песник Љубомир Мицић објављује одличне преводе стихова, који одмах налазе пут до читалаца. И данас, стваралаштво Јесењина, савремени аутори преводе на српски језик.

И као што рече савремени словенски песник и преводилац стихова Јесењина Р. Бородулин: „..Јесењин је, најпризнатији и највољенији песник словенског света. Он је дубоко руски, што значи, исконско словенски".