У оквиру обележавања 60-годишњице од лансирања првог сателита Земље

18 октобар (среда), 14:00

Музеј ваздухопловства у Београду

Аеродром ,,Никола Тесла“

Државна корпорација за космичке активности ,,РОСКОСМОС“ у сарадњи са Руским центром за науку и културу ,,Руски дом“ у Београду представиће Међународну космичку изложбу «#SPUTNIK60», посвећену 60-годишњици од почетка космичког доба човечанства и свим истраживачима свемира.
Космичко доба човечанста почело је пре 60 година, када је 4. октобра 1957. године лансиран први вештачки сателит Земље – први рукотворни објекат, који је достигао космички брзину од 7, 9 километара у секунди. Захваљујући озбиљном и напорном раду на научно-истраживачким институтима и конструкторским бироима под руководством Сергеја КОРОЉОВА створен је сателит ,,Спутњик-1. 
Касније су у орбиту Земље лансиране и прве животиње, први космички уређај „Луна-1“, космичко пространство освају Јуриј ГАГАРИН, први човек у свемиру и прва жена космонаут Валентина ТЕРЕШКОВА, Алексеј ЛЕОНОВ по први пут излази у отворени свемир, Нил АРМСТРОНГ на Месец...
У наставку програма биће одржана премијерна пројекција филма ,,Гагарин. Први у свемиру“, редитеља Павла Пархоменко.
У оквиру манифестације, 19. октобра у 14.00 часова у Музеју ваздухопловства биће одржана лекција Хероја Русије, пилота-космонаута Александра Калери, након које ће посетиоци моћи да одгледају филм ,,Гагарин. Први у свемиру“.
Изложба је отворена за посетиоце од 18. октобра до 2. новембра.