Државни универзитет ,,Лобачевски“ из Нижњег Новгорода заједно са Универзитетом у Београду и уз подршку Министарства образовања и науке Руске Федерације, у оквиру Федералног намењеног програма Владе Руске Федерације ,,Руски језик“ одржаће у Србији низ програма културно-просветног карактера, посвећених стваралаштву Максима Горкого.

У оквиру програма биће организована олимпиjада за ученике и наставнике руског језика и књижевности српских гимназија.

У састав задатака биће укључена питања из познавања биографије Горког, његових дела из ранијег доба стваралаштва, драматургије, романа «Мајка». Ниво сложености задатака биће одређен у складу са категоријом учесника.

Одржавање олимпиjаде је планирано у 2 етапе.
Прва етапа биће одржана од 20. октобра до 15. новембра 2017. године у облику теста на електронској платформи Moodle Универзитета ,,Лобачевски“.
Друга етапа, 13. и 14. децембра 2017. године на Филолошком факултету Универзитета у Београду.

Победницима олимпиjаде биће уручени сертификати, који ће омогућити заинтресовинима за студирање на Универзитету ,,Лобачевски“ у оквиру програма стипендирања студија у Русији (квоте Россотрудничества) лакши упис на факултете Универзитета.

У оквиру финала олимпиjаде професори Института филологије и новинарства и Института међународних односа и светске историје Универзитета ,,Лобачевски“ одржаће предавања посвећена стваралаштву Максима Горког. Представници Универзитета ,,Лобачевски“ поклониће партнерским образовним установама Србије у којима се одржава настава руског језика и књижевности уџбенике и методички материјал професора Универзитета, а који ће бити погодан за проучавање стваралаштва Горког у оквиру наставног и ваннаставног програма.

За сва питања можете се обратити Ирини Абрамовој, заменику директора Српског центра Универзитета ,,Лобачевски“ путем e-mail адресе: irabra@yandex.ru