У оквиру пројекта ,,Посланство уметности“

Руски дом у Београду и Дом музике из Санкт Петербурга позивају вас на концерт младих руских виртуоза, којим ће у Србији бити обележен руски државни празник Дан народног јединства

На програму су дела Чајковског, Рахмањинова, Дебисија, Стравинског, Глазунова, Лало...

Солисти:

Степан Стариков (виолина)

Лауреат међународног такмичења ,,Анри Марго“ (Немачка, 2017.)

Виталиј Стариков (клавир)

Лауреат међународног такмичења у Епиналу (Француска, 2017.)

 

7. новембар (уторак), 19:00

Велика сала Руског дома

Улаз слободан

 

,,Посланство уметности" је јединствени пројекат Дома музике из Санкт Петербурга и ,,Россотрудничества", који се одржава од 2012. године и укључује наступе младих солиста у Руским центрима науке и културе у иностранству. У првој половини 2017. године, већ је одржано 49 концерата у 25 земаља.

Сезона 2015/2016. је за Дом музикe била јубиларна. 3. фебруара 2016. године навршило се 10 година од оснивања.

Дом музике из Санкт Петербурга је створен на иницијативу Министарства културе Руске Федерације. Главни циљ установе је развој класичне музике, очување традиција наступа и припремање младих руских музичара за међународна такмичења и фестивале. Главна пажња је посвећена студентима и дипломцима конзерваторијума узраста од 16 до 30 година – солистима инструменталистима.

Иницијатор оснивања нове установе и њен уметнички директор је виолончелиста и диригент, Народни уметник Русије, професор Сергеј Ролдугин, бивши руководилац Санкт Петерсбуршког државног конзерваторијума названом по Н. А. Римском-Корсакову (2003-2004). ,,Да би имао успешну креативну активност млади уметник треба да спозна озбиљну концертну одговорност, па је зато сусрет са публиком увек ,,најбољи учитељ", који фундаментално разликује наставни концерт од јавног наступа. На таквим наступима млади солиста се не појављује као ученик који жели да покаже своје снагу, већ као професионалац од којег се очекује креативни догађај" - сматра Сергеј Ролдугин.

Дом музике из Санкт Петербурга предлаже учесницима својих програма да наступају у најбољим концертним дворанама, да прођу мајсторске радионице истакнутих мајстора и стекну искуство у музицирању са симфонијским оркестром. Све ове могућности су потпуно бесплатне за младе музичаре. Значајан део трошкова ових омладинских пројеката Дома музике из Санкт Петербурга сносе добротвори.

Дом музике из Санкт Петербурга се налази у јединственом споменику архитектуре - Палати великог војводе Алекеја Александровича, брата цара Александра III. У Eнглескоj сали Палате се организују концерти, а посетиоци могу на екскурзији да виде и друге ентеријере.

У току периода 2006-2017 година је организовано више од 1000 концерата на водећим сценама у Русији и иностранству. У њиховим програмима је било око 3000 наступа солиста. Публици су већ добро позната имена концертних циклуса: ,,Млади руски уметници", ,,Музички тим Русије", ,,Генерација NEXT“, ,,Музика звезда" у Санкт Петербургу, у салама Севернокавкаске и Нижегородске филхармоније, ,,Река талената", ,,Руски уторници" у Бруцкнерхаус, ,,Руски четвртци" у Стокхолму, ,,Посланство уметности". За 11 година, наступе солиста Дома музике је посетило више од 335 хиљада слушалаца.

Водећи учесници програма Дома музике су постала лауреати престижних међународних такмичења и настављају каријеру у најпознатијим концертним дворанама широм света и дају мајсторске курсеве следећој генерацији младих извођача.

Од 2012. године је у оквиру пројекта ,,Посланство уметности" организовано више од 200 концерата у 43 земљи и  свету: у Европи и Азији, Северној и Јужној Америци. Често концерти циклуса отварају Дане руске културе у различитим земљама света, а солисти Дома музике не само наступају, већ и држе отворена предавања.

Године 2017. пројекат је успешно дебитовао у Азербејџану, Македонији, Молдавији, Мијанмару, Србији, Туркменистану, Узбекистану и Зимбабвеу.

Виталиј Стариков (клавир)

Рођен 1995. године у Јекатеринбургу у музичкој породици. године 2015. дипломира на  Московском државном конзерваторијуму „Чајковски“ у класи Народне уметнице Русије, професора Вере Горностајеве. Од 2016. Је у класи народне уметнице Русије, професора Елисо Вирсаладзе.

Лауреат је на многим домаћим и престижним међународним конкурсима, међу којима издвајамо 2017. год –  победник на XXVI Међународном конкурсу пијаниста у Епиналу у Француској и добитник је награде публике.

 
Виталиј Стариков наступа са Уралским симфонијским оркестром, Санкт Петербуршким државним симфонијским оркестром, Минским филхармонијским оркестром, даје концерте у Москви и другим градовима Русије. Сарађивао је са диригентима Волф Усмински, Александар Титов, Андреј Галанов и др.
Учествовао у мастер класовима Сергеја Маљцева, Карло Леви Минци, Дмитрија Алексејева, Андреја Дијева.

Учествује у програмима Дома музике од 2012. године.

 

Степан Стариков (виолина)

Рођен 1992. у Казању. Дипломирао на  Московском државном конзерваторијуму „Чајковски“ у класи Народног уметника Русије, професора професора Сергеја Гиршенко, код кога наставља постдипломске студије.

Лауреат је на многим домаћим и престижним међународним конкурсима, међу којима

Добитник III награде на  VI Међународном конкурсу виолиниста „Анри Марто“ (Немачка).

Добитник је премије Министарства образовања и науке РФ „За подршку талентованој омладини“ (2010).

Наступао је у Московском државном конзерваторијуму, у Московској филхармонији и у Московском међународном Дому Музике. Сарађивао је са камерним и великим симфонијским оркестром Московске конзерваторије, Московским камерним оркестром ,,MUSICA VIVA“, оркестром „Светланов“ и др.

Учествује у програмима Дома музике из Санкт Петербурга од 2017. године.