Отварање изложбе „1917. Календар Револуције“

Поводом 100-годишњице Октобарске револуције

У оквиру Акције „Сусрет генерација“

Заједно са Државним историјско-музејским комплексом „Горке Лењинске“

 

23. новембар (четвртак), 18.00

Галерија Руског дома

Улаз слободан

 

 Аутори:

Генералова С.В., главни научни сарадник сектора „Кабинет и стан В.И.Лењина у Кремљу“

Чистов С.В., главни уметник.

 

Циљ и задатак изложбе

Циљ изложбе је просветитељски. Говори о догађајима 1917. године на основу илустративних материјала и успомена савременика револуције.

 

Историјска основа

Совјетска историографија је осликавала догађаје читаве 1917. године као резултат делатности В.И.Лењина и партије бољшевика. Савремени човек зна да то није тако. Фебруарске догађаје припремио је историјски ток – министарски скок, порази на фронту, пад животног стандарда – све то је утицало на стихијски почетак револуције, која није имала нити свој план нити предводнике. Али, када је већ био нарушен вековни поредак и закон, када су пале прве жртве, повратака на старо није било. Револуција је могла да иде само напред.

У општем хаосу, који је владао у то време, револуција је имала свој логичан след – победи или умри. Славу су стицали најразличитији људи. Неки су успевали да сачувају лидерске функције дан, неки месецима, а неки су остали. Голицин, Родзјанко, Љвов, Керенски, Корнилов, Троцки, Лењин…  Шта их је чинило лидерима? Који њихови поступци су постали кобни? Које одлуке судбоносне?

Из докумената, мемоара и књига сазнајемо мисли и осећања образованог дела становништва. А какву улогу су имали злоба, очај, вера и нада обичног човека у револуцији? Шта их је покренуло да учествују у штрајковима, митинзима, револуцији?

Изложба је подсећање на кључне догађаје 1917. године и главне ликове.

 

Резултати пројекта

Изложба  ,,1917. Календар револуције" подсећа не непрекидност историје, на окрутност револуционарне логике. Осим тога, можда је могуће исправити историјску неправду и скинути са партије бољшевика одговорност за поступке који им не припадају.