У Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду у периоду од 15. до 19. децембра 2017. године биће организовано низ манифестација у оквиру пројекта „Руски језик: читамо, слушамо, гледамо…“. Пројекат је образовног карактера и одржава се први пут у Београду.

Организатори пројекта су: независна некомерцијална организација „Руска хуманитарна мисија“, независна некомерцијална организација „Центар за филмске фестивале и међународне програме“ уз подршку Министарства спољних послова Руске Федерација и Представништва Россотрудничества у Србији „Руски дом“ у Београду.

            Историјат узајамних односа народа Русије и Србије има веома дубоке корене, који досежу веома далеко, до времена примања хришћанства у Русији. До данашњих дана је управо православље најснажнија карика, која спаја Србе и Русе. Блискост језика, иста вера, учинили су да култура узајамних прожимања, непрекидне духовне сарадње наших народа живи врло интензивно и данас. Руски и српски језик припадају истој словенској језичкој групи и блиски су и разумљиви Русима и Србима. Достојевски је писао: „Језик – то је народ“, што још једном потврђује блискост народа Русије и Србије.

У циљу популаризације руског језика, културе, књижевности и  кинематографије у оквиру пројекта организован је низ манифестација, усмерених на развој језичке културе у Србији. Повећање мотивације, буђење интересовања код омладине, школараца и студената за проучавање руске класичне и савремене књижевности, помоћи ће да се учврсте и продубе партнерски  односи између образовним установама Русије и Србије, пропаганди културних вредности, толеранције и учвршћивању дијалога двеју култура.

 

 15.12. 10.00-14.00 Велика сала Руског дома

 

Отворени мастер клас за професоре руског језика у вишим школама Србије на тему: „Лингвокултуролошки аспект учења и предавања руског језика  странцима“ предавање држи проф. Виктор Михајлович Шаклеин -  доктор филологије, шеф катедре руског језика и методике предавања на Филолошком факултету Руског универзитета пријатељства народа, Академик РАЕН, Члан Председничког Савета за руски језик (Москва).

 

16.12. 10.00-14.00 Велика сала Руског дома

 

Отворени мастер клас „Формирање лингво-културолошке компетенције у раду са текстовима на часовима руског језика за странце“ предавање држи проф. Виктор Михајлович Шаклеин

 

17.12.  11.00 Руски дом

 

Отворени мастер клас луткарске анимације за децу и одрасле, који уче руски језик, држи Марина Владимировна Курчевска – режисер анимираних филмова, доцент на катедри режије и мултимедија ВГИКа „С.А.Герасимова“, члан Савеза уметника Русије, добитник награде „Ника“ и „Златни орао“.

`

 

 

 

17.12. 13.00 Руски дом

 

Отворени мастер клас филмске анимације и пројекција анимираних филмова „Мећава“, „Снегуљица“, „Он и она“ филмског студиа анимираног филма „Пчела“.

 

У делу  „Књижевност на екрану“ биће показани играни и анимирани филмови, екранизације дела руске класичне књижевности:

15.12. 18.30 Велика сала Руског дома  

 

„Ана Карењина - историја Вронског“ (превод на српски језик)

 

18.12. 11.00 Руски дом

 

„Бели Тигар“ у режији Карена Шахназарова (превод на српски језик)

 

19.12. 11.00 Руски дом  

 

„Обломов“ у режији Никите Михалкова (превод на српски језик)

           

 

15.12. 18.00 Галерија Руског дома

 

Отварање изложбе „Ана Карењина – огледало епохе“ из колекције Државног музеја Лава Николајевича Толстоја упознаће српску публику са илустрацијама за роман „Ана Карењина“ признатих уметника, из различитих епоха, затим са личним коментарима и фотографијама Лава Толстоја. Посетиоци изложбе ће имати прилику да виде и Толстојеве примерке превода романа на српски језик. Кустос изложбе је Дендерски, који ће говорити о стваралаштву великог књижевника Толстоја.

 

16.12. 17.00 Међународна школа „Валентина Терешкова“ (Булевар Војводе Мишића 41) Улаз уз карту

 

„Бајка о цару Салтану“ представа за најмлађе и оне који уче руски језик по мотивима Александра Пушкина. Играју глумци међународног уметничког центра „Забавни театар“ из Москве.