Руски дом позива ученике основних и средњих школа Србије на Међународни конкурс младих декламатора прозе на руском језику „Жива класика“.

Конкурс се организује у циљу промоције и очувања руског језика, популаризације руске културе у иностранству.  Усмерен је на развој међународне сарадње у области образовања и културе. Организатор конкурса у Србији је Руски центар за науку и културу ,,Руски дом” у Београду.

На конкурс се могу пријавити деца узраста од 10 до 17 година, која уче руски језик у школи и деца из билингвалних породица.

Наступ сваког декламатора траје од 2 до 5 минута. По жељи учесника, наступ може бити праћен сценско-музичким елементима. Пропратни елементи не утичу на бодовање. Сваки учесник конкурса наступа самостално, без помоћи других лица.

Победници регионалне селекције наступиће у финалу конкурса, који ће бити одржан у Међународном дечјем центру ,,Артек“ на Криму.

Критеријуми по којима жири вреднује казивања:

  1. Избор књижевноуметничког текста прикладан узрасту декламатора
  2. Мисаоно-емотивни доживљај
  3. Изражајно и граматички тачно казивање
  4. Способност декламатора да естетски, интелектуално и емоционално делује на слушаоца

Три најуспешнија такмичара биће награђена дипломом „Победника регионалне селекције међународног такмичења младих декламатара прозе „Жива класика“ и путовањем у Међународни дечији центар ,,Артек“.

За учешће на конкурсу потребно је:

-пријавити се на званичном сајту конкурса http://www.youngreaders.ru до 10. фебруара 2018.

-послати пријаву за учешће на ruskijezik@ruskidom.rs до  20. фебруара 2018.

У пријави назначити:

  1. Име и презиме  учесника
  2. Датум рођења
  3. Назив школе        
  4. Назив и аутора изабраног дела
  5. Контакт телефон

Регионална селекција биће одржана 1. марта 2018. у 14.00 часова у Руском дому, ул. Краљице Наталије 33, Београд.

Уколико је учесник спречен да лично присуствује, необходно је да свој наступ сними и видео проследи регионалном координатору конкурса (ruskijezik@ruskidom.rs)  и координатору међународног конкурса  у Русији (international@youngreaders.ru) најкасније до 20. фебруара 2018. Видео-наступ биће приказан и оцењен у оквиру регионалне селекције.