Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

УСКРШЊИ ФЕСТИВАЛ

У среду 12. априла, Ускршњи фестивал је на сцени Руског дома отворило Прво београдско певачко друштво свечаним концертом „У сусрет Васкрсу”.

Уочи Светлог празника Васкрсења Христовог, хор је под управом Светлане Вилић, уметничког руководиоца и диригента хора извео неке од најлепших дела српских и руских композитора: Мокрањца, Балакирјева, Говедарице, Свиридова…

На Велики Четвртак запослени Руског дома и њихова деца организовали су такмичење „Најлепше осликано ускршње јаје”.

У Подворју Руске Православне Цркве у Београду протојереј Виталиј Тарасјев, старешина цркве Свете Тројице предводио је Васкршња богослужења: полуноћницу, крсни ход, јутарњу Ускршњу литургију и Божанствену литургију.

Отац Виталије је на литургији пренео окупљенима Васкршњу посланицу Патријарха московског и све Русије архипастирима, пастирима, монаштву и свима верним чедима Руске Православне Цркве. Он је овом приликом саопштио да ће уз благослов Свјатјешег Патријарха Кирила бити отпочети радови на живописању цркве Свете Тројице, а да ће њима предводити академик Руске Академије Уметности, народни уметник Русије, лауреат Државне награде Русије Николај Мухин.

На Ускршњи Понедељак црква је отворила своје двери деци парохијана цркве, полазницима вртића „Садко” и ученицима Основне школе „Свети Сава” из Београда. Малишани су поводом обележавања Ускрса припремили мали празнични концерт.

Присутнима су се обратили представници Руског дома. Они су честитали окупљенима празник и даровали деци слаткише из Русије.

Ускршњи фестивал је затворен 18. априла концертом Камерног оркестра „Гудачи Светог Ђорђа”. Наступом на сцени Руског дома један од најбољих музичких ансамбала Србије прославио је 25-годишњицу постојања.

Фестивал је организовао Руски центар за науку и културу „Руски дом” у сарадњи са Руском Православном Црквом у Београду и уз подршку Српске Православне Цркве.