Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

ДЕЛИЋ ИСТОРИЈЕ ПЕТРОГРАДА У БЕОГРАДУ

У среду 19. априла, у присуству представника Руског дома, у дворишту Осме београдске гимназије засађена је младица храста Светог Јована Кронштатског. Младицу је Граду Београду и гимназији даровала породица Ханибал из Петрограда.

Давне 1900. године Свети праведни Јован Кронштатски основао је ставропигијални манастир на реци Карповки у Петрограду у којем је засадио храст као симбол духовности и снаге Русије. Пре него што се древни див скоро сасвим осушио чланови породице Ханибал – потомци Аврама Петровича Ханибала, генерала, личног секретара Петра Великог и прадеде Александра Сергејевича Пушкина успели су да сачувају педесетак младица са овог храста. Жеља за његовим очувањем претворена је у лепу традицију коју ова породица гаји већ више од две деценије: изданци древног храста данас красе паркове и школе бројних руских градова.

Један такав ,,потомак“ поклоњен је и председнику Руске Федерације, Владимиру Путину за педесети рођендан и засађен у комплексу Петергофског музеја у близини цркве Св. Александра Невског, некада породичног храма царске породице.

Управо од овог ,,путинског, председничког“ храста потиче и ова младица, која ће по мишљењу ученика и наставника гимназије постати симбол нераскидивих духовних и културних веза два словенска народа.

Поводом ове свечаности професори и ученици гимназије припремили су пригодан културни програм.

Стихови и песме руских аутора у извођењу ученика Осме београдске гимназије