Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

„Посланство уметности“

Посланство уметности“ Дан словенске писмености и културе обележен у Србији наступом младих руских виртуоза у Београду и Пожаревцу

„Лабудово језеро“, „Крцко Орашчић“ и „Кнез Игор“: омиљене мелодије ће се чути на Балкану

 

Дом музике из Санкт Петербурга и „Россотрудничество“ односно Руски дом у Београду по први су приредили концерте „Посланства уметности“, посвећене Дану словенске писмености и културе, на којима су наступили лауреати међународних такмичења Фјодор Амосов (виолончело) и Алексеј Сичев (клавир) 24. маја у Руском центру за науку и културу у Београду, 25. маја – у Центру за културу Пожаревац.

 

Свечани концертни програм представља комбинацију камерних дела и транскрипције фрагмената из најпознатијих симфонијских дела. Свирана су дела европске музике: Први Скерцо Шопена, његова Етида бр.11, као и песма „Сећам се како ми је певала стара мајка“ из циклуса „Циганске мелодије“ Дворжака.

Гости музичких вечери су са великом задовољством одслушали „хитове“ Чајковског: „Руски плес“ из балета „Лабудово језеро“ ,„Рефлексија“ и фрагменте из Концертне свите „Крцко Орашчић“ у клавирској транскрипцији Михаила Плетнева. Руски део вечери настављен је  Сонатом Рахмањинова и Прокофјева, као и светски познате „Половецке игре“ Бородина из опере „Кнез Игор“.

 

Фјодор Амосов, 29 година, рођен у Москви. Асистент-приправник на Московском конзерваторијуму у класи народне уметнице СССР, професора Наталије Гутман. Победник на међународном такмичењу Ohio Arts Presenters Network (США, 2012). Добитник Награде „За најбоље извођење концерта са камерним оркестром у другом колу“ на међународном такмичењу названом по П. И. Чајковском (Москва 2015). Солиста програма Москвске филхармоније „Звезде XXI века“. Учесник програма Дома музике из Санкт Петербурга од 2014. године.

 

Алексеј Сичев, 28 година, рођен у Липецку. Дипломац Московског конзерваторијума (класа Почасног уметника Русије, професора Павла Нерсесјана). Од 2014. до 2016. године је студирао на Универзитету Мозартеум у Салцбургу (класа професора Жака Роувиера), а тренутно пролази постдипломски стаж на Универзитету за музику и извођачке уметности (класа професора фон Арнима). Лауреат  на међународном такмичењу уA.Casagrande (Италија, 2014) и међународном такмичењу у Хаену (Шпанија, 2015). Победник на међународном такмичењу названом по Ф. Листу (Немачка, 2015). Учесник програма Дома музике из Санкт Петербурга од 2013. године.

 

„Посланство уметности“ је јединствени пројекат Дома музике из Санкт Петербурга и „Россотрудничества“, који се одржава од 2012. године и укључује наступе младих солиста у Руским центрима науке и културе у иностранству.

 

Дом музике из Санкт Петербурга федерална културна институција, створена у 2006. години у сврхе припреме младих руских музичара за међународна такмичења и фестивала. Уметнички директор Дома музике из Санкт Петербурга,Народни уметник Русије, професор Сергеј Ролдугин.