У Руском дому су представљени радови ковачичких сликара наиве

На изложби у Руском дому представљени су радови из збирке слика „Урамљене успомене“ Јана Чеха. Почетком 2016. године у Ковачици је отворена збирка слика родоначелника и других ковачичких сликара наиве међу којима су радови сликара Павела Хајко, Павела Цицика, Ане Књазовиц, Јана Бачура, Михаила Поволни и Зузане Халупове.

 

Наивно сликарство Словака у Србији је део ликовне уметности Словачке националне мањине у Србији, којом се током друге половине 20. века претежно на простору Војводине почело да бави 60 словачких уметника, од тога 46 родом из Ко­вачице. Како по бројности доминирају наивни сликари у Ковачици, којих данас по месту живљења има 30, Ковачица представља и својеврсан феномен. Наивно сликарство Словака је, одлуком Националног комитета за нематеријално културно наслеђе Србије од 18. јуна 2012. године, уписано у Регистар нематеријалног културног наслеђа Републике Србије. Заједничко свим овим сликарима је да су самоуки.

Изложбу у Руском дому је отворио шеф одељења за програме културе, омладине и спорта Јевгеније Дјомин а у име Галерије наивне уметности из Ковачице, која има статус галерије од националног значаја, присутнима се обратила директорка Ана Жолнај Барца, која је упознала посетиоце са радом галерије и стваралаштвом најзначанијих мајстора овог јединственог сликарског правца.

После званичног отварања изложбе гости „Руског дома“ били су послужени традиционалном руском посластицом палачинкама, које су симбол празника Масленица.

Изложба у Руском дому отворена је за посетиоце од 13.02. до 26.02.2018. радним данима од 9-20 и викендом од 9-14 часова.