Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Млади историчари и „Српско-руски сижеи“ у Шамцу

Клуб историчара Посавине заједно са издавачком кућом „Битије“ (Нови Сад) одржао је 13-14. септембра у Шамцу програм „Српско-руски сижеи“.

Заједно са Амбасадом Русије у Босни и Херцеговини Руски дом је поздравио учеснике и госте конференције.

Познати историчар и професор Универзитета у Београду др Милош Ковић у предавању „Руси и Срби — историја и предање“ истакао је да је љубав према Русији постала део српске националне свести.

На пленарном заседању саветник Руског дома др Георгиј Енгелхарт је излагао рад на тему „Ствараоци руско-српских веза. На коме се држе односи наших народа“, у коме је показао да је посебна природа веза наших народа плод огромног вишевековног рада конкретних људи, од Светог Саве и грофа Саве Владиславића, српских досељеника у Русију попут Милорадовића, Шевића, Депрерадовића, Вујића и многих других, руских добровољаца у рату за ослобођење српских територија, чији је симбол постао пуковник Николај Рајевски, затим конзула и дипломата који су бранили Србе, лејара и медицинских сестара који су помагали током ратова и епидемија, цара Николаја II који је помогао братској земљи у Првом светском рату и после Албанске Голготе, па све до руских емиграната и војника ослободилаца.

О природи српско-руских веза и односа говорили су историчар из Бањалуке Жељко Вујадиновић и познати аутор популарних дечјих књига Милан Бојић.

Др Стеван Гајић из Института за европске студије интересантно је говорио о перцепцију Србије у руским медијима. Учесници Клуба историчара Посавине, млади научници, представили су веома занимљиве радове на најразличитије теме: од паралела између Николаја Рериха и Драгоша Калајића (Никола Стојановић), утицаја Николаја Данилевског на српску друштвену мисао (Никола Павловић) и сличности и разлика погледа руских и српских мислилаца средином 19. века (Дамјан Прлинчевић), перципирања руско-турског рата 1877-78. од стране Срба у Војводини (Вук Мандић), до позиције Србије у геополитичким идејама Александра Дугина (Јована Михаила Утвић).

Онлајн су излагали и друштвени посленици Милана Бабић (Требиње) и Ина Царjoва (Москва).

Саветник Руског дома др Георгиј Енгелхарт је затим представио публици могућности бесплатног студирања у Русији.

Своје утиске о учешћу на Светском омладинском фестивалу у Сочију и о путовањима по Русији поделили су Никола Радановић, Милица Павловић, Ана Крстић, посланик Народне скупштине РС Огњен Вукојевић, Андријана Чарапић, Стефан Тодорчевић и Ђина Весић, док је програм завршен изложбом уметнице из Ниша Катарине Баћевић „Путовање“, такође посвећеном одласку на Фестивал у Сочију #ВФМ2024.

У оквиру дана одржан је и састанак са градоначелником Шамца Ђорђем Милићевићем.

Руски дом се захваљује председници Клуба историчара Посавине Маји Видовић, директорки издавачке куће „Битије“ Ђини Весић и њихове сараднике на одлично организованом програму за младе!