Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Волонтерска акција у част српско-руског пријатељства

15. јуна, 11:00 - 17:00

Београд, 15. јун, 2018.

 

У оквиру реализације Указа председника Русије Владимира Путина о Години добровољаца (волонтера)  у Русији, 15. јуна  на Руском Некропољу у Београду биће организована велика волонтерска акција уређења руског гробља, у част обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата и 180. година од успостављања дипломатских односа између Србије и Русије. Ову акцију организовало је Представништво Россотрудничества у Србији – Руски центар за науку и културу „Руски дом“ у Београду, компанија НИС  и подворје Руске православне цркве у Србији.

 

На догађају је планирано присуство Патријарха српског Иринеја, Александра Антића, министара енергетике у Влади Србије, Александара Вулина, министра одбране у Влади Србије, Зорана Радојичића, градоначелника Београда, Александра Чепурина, амбасадора Руске Федерације у Србији, Надежде Кушченкове, руководиоца Представништва Россотрудничества у Србији, Кирила Тјурдењева, генералног директора компаније НИС, као и представника Скупштине Града и компаније „Гаспром њефт“.

 

Руски Некропољ у Београду једно је од највећих почивалишта руске емиграције у свету, али нас пре свега подсећа на најсјајнији период српско-руског заједништва – када је цар Николај II увео Русију у Први светски рат како би помогао Србији, која је само неколико година касније отворила врата за око 40 хиљада руских избеглица. Пројекат обнове овог  историјско-меморијалног комплекса је реализован од стране Россотрудничества у тесној сарадњи са амбасадом Руске Федерације у Републици Србији и подворјем Руске православне цркве у Србији. На реализацију пројекта Россотрудничество је издвојило средства, добијена од дозвољених видова делатности из својих представништава у иностранству. Руска компанија „Гаспром њефт“ такође је  значајно помогла обнављање овог комплекса, који су 2014. године свечано осветили  Патријарх Московски и целе Русије Кирил и Патријарх српски Иринеј.

Детаљи

Датум:
15. јуна
Време:
11:00 - 17:00