Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

ПОВОДОМ 75-ГОДИШЊИЦЕ БИТКЕ ЗА СТАЉИНГРАД

2. фебруара - 11. фебруара

Централни музеј Великог отаџбинског рата из Москве и Руски Дом

представљају изложбу

„ВРУЋ СНЕГ СТАЉИНГРАДА“

од  2. до 11. фебруара

Хол Руског дома

 

Битка за Стаљинград није само прекретница у историји Великог отаџбинског рата, већ снажан симбол непоколебљиве снаге совјетског народа и његове војске, несвакидашње истрајности  и великог јунаштва у борби за Отаџбину. Подвиг браниоца Стаљинграда познат је у целом свету. Управо се овде 1942/43. одлучивало о даљој судбини човечанства и његовом развоју. Битка је трајала 200 дана и ноћи, од 17. јула 1942.  до 2. фебруара 1943. године, а напетост страна је стално расла.

Изложба одражава сукоб две земље, две војске, две идеологије у епохалној битки Другог светског рата и улогу коју је победа Совјетског Савеза одиграла у светској историји.

Поставка илуструје последице војних акција, размере губитака у људству и  разарања – резултат фашистичке агресије. Аутори изложбе  поставили су задатак не само да још једном обрате пажњу на важне датуме битке, успешне акције на фронтовима, већ су посветили  пажњу другим, мање познатим аспектима, као што  је пропаганда и представљање битке у Совјетском Савезу и Немачкој.

На изложби ће бити представљене фотографије, исечци из новина, пропагандни летци. Поставка ће упознати посетиоце са пропагандним ,,арсеналом” учесника битке за Стаљинград  и начинима на који је подизан борбени духа војника, пружиће увид у промене стратегијa пропаганде фашистичке Немачке.

Од момента офанзиве на Стаљинград у августу 1942. године,  штампа и новости у Немачкој су стално извештавали о успешним операцијама и предвиђали брзу победу. Стваран је култ војника – освајача Стаљинграда.  Време је, међутим, посталило све на своје место. Главни и једини хероји овог преломног момента светскe историјe били су совјетски војници и официри. Стаљинград остаје један од најкарактеристичнијих симбола Другог светског рата, а сећање на битку је и данас живо и живеће заувек.

Детаљи

Почетак:
2. фебруара
Крај:
11. фебруара

Место

Руски дом
Краљице Наталије 33
Београд, 11000 Serbia
+ Google Map
Телефон:
+381 11 2642 178
Веб сајт:
https://ruskidom.rs