МЕЂУНАРОДНИ ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ РУСКОГ ЈЕЗИКА 2017 ЗА НАСТАВНИКЕ И УЧЕНИКЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА

У четвртак, 19. јануара 2017. године од 12.30 до 13.15 часова (по московском времену) биће одржан информативно-практични вебинар посвећен питањима пријаве и учешћа на Међународном такмичењу из руског језика.

Линк за учешће у вебинару: http://connect.pushkin.institute/r3x2upy97k7/

Такмичење се одржава у организацији Државног Института за руски језик „А.С.Пушкин” из Москве по указу Министарства образовања и науке Русије.

 


 

ЛЕВ ВИГОТСКИ. 120 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ГЕНИЈА ПСИХОЛОГИЈЕ

Поводом 120-годишњице од рођења Лава Виготског, истакнутог руског психолога, који је дао велики допринос развоју наука о социјализацији човека у култури и друштву, Россотрудничество у периоду октобар/ новембар 2016. године организује низ међународних научно-практичних конференција и образовних манифестација у земљама СНГ (Заједница Независних Држава) и иностранству, посвећених истраживањима и практичној реализацији културних и историјских концепција Виготског.

Тема међународних конференција је: ,,Човек у свету неизвесности: методологија културног и историјског познања“.

Пријаву и текст излагања треба послати најкасније до 7. октобра 2016. године на адресу:

vygotskyconf2016cis@yandex.ru – за учешће на скуповима у Москви и земљама СНГ;

vygotskyconf2016@yandex.ru – за учешће на скуповима у Москви и иностранству.

Учешће у међународним научно-практичним конференцијама и образовним манифестацијама је бесплатно (без котизације). Трошкове превоза и боравка сноси организација која шаље учесника.

Након рада конференције планирано је издавање збирке материјала у штампаном или електронском облику.

Детаљније о дешавању на руској страници сајта.

 


 

МЕЂУНАРОДНИ ОМЛАДИНСКИ ОБРАЗОВНИ ФОРУМ ,,ЕВРОАЗИЈА“

На Форуму ће учествовати око 800 младих научника, стручњака, студената и дипломаца из више од 90 земаља евроазијског континента, чији је делокруг рада везан за развој међународне омладинске сарадње, сарадњу са сународницима, руски језик, културу и историју Русије.

Више информација на званичном сајту Федералне агенције за младе www.fadm.gov.ru и сајту Владе Оренбурга www.orenburg-gov.ru.

 


 

VII МЕЂУНАРОДНИ ФОТО КОНКУРС ,,ПОГЛЕД СТРАНЦА“ ЈЕ ОТВОРЕН

Председничка библиотека из Санкт-Петербурга већ седму годину заредом расписује фото конкурс ,,Поглед странца“. Овогодишњи  конкурс се одржава у Години руске кинематографије, па је тема посвећена управо седмој уметности и гласи ,,Филм – то је истина“.

Конкурс је отворен за професионалне фотографе и све заљубљенике у уметност фотографије.

Више информација на званичном сајту фото конкурса „Поглед странца“: http://foreignview.prlib.ru/

 


 

X Међународна летња позоришна школа Удружења драмских уметника Руске Федерације објављује упис нових полазника!

Као и прошлих година у јуну 2016. почеће са радом X јубиларна Међународна летња позоришна школа Удружења драмских уметника Руске Федерације за младе глумце из Русије и земаља блиског и даљег иностранста.

Уметнички директор Школе је народни уметник Русије, Председник Удружења драмских уметника Руске Федерације Александар Каљагин.

Организациони одбор и овог пута за полазнике припрема садржајан образовни програм, предовара са редитељима, предавачима, руководиоцима мастер-клас радионица.

Пријаве можете послати до 29. фебруара 2016. на e-mail: letostd@gmail.com

Формулар за пријаву и све информације о условима уписа на сајту: new.schoolstd.ru

 


 

ПАЖЊА, ТАКМИЧЕЊЕ!

Одбор за спољне веза Санкт-Петербурга позива све заинтересоване говорнике руског језика блиског и даљег иностранства на међународно такмичење књижевних дела на тему ,,Дела Петра Великог у судбинама народа Евроазије“. Најбољи радови биће објављени у истоименој књижевној збирци.

Услови такмичења:

  • обрада задате теме;
  • језик: руски;
  • жанр: проза, поезија, есеј;
  • обим: не више од 1 ауторског листа (највише 40 хиљада знакова заједно са размацима за прозу и највише 700 редова за поетско дело).

Радове можете слати до 1. априла 2016. године на адресу: compatriots@kvs.gov.spb.ru.

Планирано је да се књига посвећена Петру Првом представи на културно-образовним дешавањима Одбора за спољне везе Санкт-Петербурга, као и на Међународном сајму књига у Санкт-Петербургу.

 


 

XI Међународно уметничко такмичење «Арт Город» (,,Арт Град“) посвећено брендингу

Процес стварања бренда у коме учествују стручњаци из различитих области један је од кључних фактора у промоцији компаније .

XI Међународно уметничко такмичење ,,Арт Град“ има за циљ популаризацију лепих и визуалних уметности и проучавање брендова привредних грана Руске Федерације. Намењен је младим уметницима, дизајнерима, вајарима, архитектама, стручњацима из области уметности.

Рок за пријаву и слање радова у електронском облику траје од 1. фебруара до 6. марта 2016.године.

Детаљније на сајту: www.ggbrand.ru

 


 

Руководиоцима филмских и телевизијских кућа.

Позивамо Вас да учествујете на ХVIII Међународном фестивалу DetectiveFEST који ће се одржати од 20. до 24. априла 2016. године у Москви.

На фестивалу могу учествовати играни или документарни филмови, телевизијске серије, емисије, прилози телевизијских и филмских кућа снимљене у периоду од 1. фебруара 2015. године до 26. фебруара 2016. године.

Радове можете слати до 26. фебруара 2016. године.

Номинације биће објављене на сајту фестивала 7. марта 2016. године.

Детаљније на сајту: www.detectivefest.ru