Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Фонд библиотеке Руског дома у Београду броји преко 61 хиљаду јединица штампаних издања. Ово је друга по величини библиотека међу представништвима у Европи.

Овде су широко заступљена дела руске класике, књиге из историје, науке и културе Русије, дечја белетристика и образовна литература, литература за учење руског језика као страног, приручници из различитих области науке, страна књижевност. Фонд садржи и дела савремених руских аутора и штампана издања периодике, књижевност за децу и омладину и православну литературу.

Медиатека броји преко 100 медијума за чување електронских података са руским филмовима са преводом на српски језик.

Сваке недеље у библиотеци се одржавају пројекције филмова поводом различитих важних датума. Сваког месеца организују се изложбе књига и фотографија „Велика имена Русије“, где се можете упознати са животом и радом великих руских књижевника и уметника.

У мултимедијалном центру библиотеке редовно се одржавају видео-конференције и видео-предавања, које се организују заједно са Председничком библиотеком у Санкт Петербургу.

Библиотека активно сарађује са српским библиотекама (Народна библиотека Србије, Градска библиотека Београда, библиотекама градова и региона Србије) и другим културним и образовним установама (Архив Југославије, Етнографски музеј, Филолошки факултет Универзитета у Београду и др.).

Сваке године у оквиру Федералног наменског програма „Руски језик“ пружа се помоћ за допуњавање фондова и организацију „руских кутака“ у библиотекама и културним центрима, школама и гимназијама широм Србије.

Годишње библиотека се претплаћује на 15 различитих издања периодике из Русије, као и на српска издања. Ради и читаоница.

Корисници библиотеке могу да користе и бесплатан приступ електронској библиотеци „ЛитРес“, која има ресурс од преко 140 000 савремених и класичних дела.

Међу нашим корисницима су не само сународници, већ и многобројни српски грађани који су заволели нашу културу и књижевност, студенти и професори, ученици и наставници и полазници курсева руског језика.

Добро дошли!!!

РАДНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКЕ:

ПОНЕДЕЉАК

СРЕДА

УТОРАК

ЧЕТВРТАК

10.00 – 13.00

14.00 – 17.00

Петком библиотека не ради

Тел: 011/ 2642 178
Е-mail: biblioteka@ruskidom.rs

ДОБРО ДОШЛИ!