„Дани духовне културе Русије у Србији“ отворени у „Руском дому“ у Београду

Свечана церемонија отварања Дана духовне културе Русије у Србији одржала се у „Руском дому“ у Београду – најстаријем европском представништву Руске Федерације. На церемонији су учествовали Изванредни и опуномоћени амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Чепурин, заменик министра културе Руске Федерације Олга Јарилова, министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић, патријарх српски Иринеј, посланик Државне думе Александар Шолохов и руководилац представништва Росотрудничества у Србији Надежда Кушченкова.

У свом излагању Александар Чепурин је истакао да су „руско-српски односи увек били пријатељски и настављају да се развијају у том правцу“. Он је потврдио да ће Русија бити сигуран партнер братског српског народа. Са своје стране Олга Јарилова је такође истакла посебне односе између две земље, њихову заједничку духовну компоненту. „Русију и Србију везује заједничка историја, култура и духовност. На том чврстом темељу засновани су пријатељски односи наших народа,“ – рекла је она и додатно истакла да су Дани духовне културе уникални вишежанровски пројекат, који је ће представити духовне и културне вредности Русије. Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић је истакао у свом говору да је данас пред Русијом и Србијом мноштво глобалних изазова, које наше земље могу преодолети захваљујући узајамној подршци и духовном јединству. Он је додатно истакао да је руска култура у великој мери утицала на развој српске културе и представљала неку врсту еталона. Патријарх српски Иринеј је посебно истакао да су Руси и Срби братски народи, чији су односи увек били и биће изразито блиски и пријатељски. „Без обзира на спољне покушаје да разједине наше народе, ми не смемо дозволити да униште наш однос,“ – додатно је истакао.

Истог дана су у „Руском дому“ у Београду отворене изложбе „Душа Русије“, „Свет Шолохова: донски козаци“ и рукотворина православних уметничких заната из различитих региона Руске Федерације.

Свечаност се завршила гала концертом класичне музике, на којем су учествовали најбољи ученици музичких школа Русије, добитници сверуских и међународних такмичења. Те вечери на сцени су извођена дела Волфганга Амадеуса Моцарта, Роберта Шумана, Фредерика Шопена и Сергеја Рахмањинова.

На манифестацији су учествовали руководиоци органа извршне власти субјеката Руске Федерација, представници Министарства индустрије и трговине Русије, „Ростуризма“, сфере културе и туризма Русије и Србије, свештенство Руске православне цркве и Српске православне цркве, представници бизнис кругова Русије и Србије и Координационог савета Руса у дијаспори.

Манифестација је испраћена водећим медијима.

Сербские СМИ:

http://www.politika.rs/sr/clanak/423299/Dani-duhovne-kulture-Rusije-u-Srbiji

https://rs-lat.sputniknews.com/kultura/201902221118927923-rusija-vas-zove-verski-turizam-/

http://www.rtv.rs/sr_lat/zivot/kultura/pocinju-dani-duhovne-kulture-rusije-u-srbiji_993764.html

https://www.danubeogradu.rs/2019/02/dani-duhovne-kulture-rusije-u-srbiji/

https://www.beograduzivo.rs/gradska-desavanja/kultura-i-zabava/dani-duhovne-kulture-rusije-u-beogradu/

https://www.in4s.net/dani-duhovne-kulture-rusije-u-srbiji/?lang=lat

https://srbin.info/2019/02/15/ministarstvo-kulture-rusije-poziva-dani-duhovne-kulture-rusije-u-srbiji/?lang=lat

https://www.vesti.rs/Moskva/Dani-duhovne-kulture-Rusije-u-Srbiji-3.html

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=460684

http://www.kultura.gov.rs/lat/aktuelnosti/ministar-vukosavljevic-na-otvaranju-manifestacije-dani-duhovne-kulture-rusije-u-srbiji

https://www.mkrf.ru/press/news/dni_rossiyskoy_dukhovnoy_kultury_v_serbii_startuyut_21_22_fevralya_v_belgrade/

http://www.turistickikanal.net/dani-duhovne-kulture-rusije-u-srbiji/

http://www.ceopom-istina.rs/vesti/dani-ruske-duhovne-kulture-u-srbiji/?lang=lat

Российские СМИ:

https://russkiymir.ru/news/252872/

https://www.mkrf.ru/press/news/dni_dukhovnoy_kultury_rossii_startovali_v_serbii/

http://twitregion.ru/turpotentsial-regiona-budet-predstavlen-v-serbii-v-ramkah-dnej-rossijskoj-duhovnoj-kultury/

https://sm-news.ru/rossiya-vs-ispaniya-liga-evropy-svela-dve-rodiny-cherysheva-1327/

http://www.vest-news.ru/news/126410