Београд се спрема да обележи Дан победе 9. маја

У Руском дому 12. априла је одржана седница Организационог комитета за припрему и одржавање манифестација поводом Дана победе, на којој је објављено да се припрема опширан програм у Београду и другим српским градовима, који ће укључивати пројекције филмова из ратног периода, тематске изложбе, полагање венаца на споменике, волонтерске акције, научно-просветитељске програме, часове о сећању на ратне догађаје и др. Акција „Георгијевска лента“ ће отпочети свечане манифестације 24. априла.

Велики концерт руских и српских уметничких ансамбала и извођача, као и акција „Бесмртни пук“, по четврти пут ће се организовати 9. маја на платоу испред Скупштине града Београда.

Седницу је отворила поздравним говором директор РЦНК „Руски дом“ у Београду Надежда Купченкова. Пред окупљенима је наступио и руски писац Јуриј Пољаков. Писац је испричао о свом личном искуству, када је по први пут учествовао у маршу „Бесмртног пука“.

У раду седнице су учествовали: представник града Београда Дарко Главаш, представници Амбасаде Руске Федерације у Србији и РЦНК у Београду, координационог савета руских сународника, одговорни секретар Организационог комитета Наталија Коцев, представник Фонда „Бесмртни пук Србија“ Душан Жарковић, директор позоришта „Дадов“ Владимир Мијовић, представници Министарства за иновације и технолошки развој Србије, руске националне мањине, омладинских и волонтерских организација и др.

Током седнице разматрала су се питања одржавање манифестације, посвећених обележавању 74. годишњице Велике победе над немачко-фашистичким окупаторима.

Догађај су испратили и водећи српски медији:

https://informer.rs/vesti/beograd/430515/beograd-slavi-dan-pobede-besmrtni-puk-svecani-koncert-ispred-skupstine-grada-9-maja

http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/besmrtni-puk-9.-maja-u-beogradu_1008814.html

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:788658-I-Beogradjani-marsiraju-u-Besmrtnom-puku-9-maja

http://www.politika.rs/scc/clanak/427258/I-Beogradani-marsiraju-u-Besmrtnom-puku-9-maja

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=333665

https://rs-lat.sputniknews.com/vesti/201904121119445602-besmrtni-puk-/

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/dan-pobede-u-beogradu-svecani-mars-besmrtnog-puka-i-koncert/1rebq0z

https://infosrpska.ba/besmrtni-puk-u-beogradu-9-maja/