Гагарински час „Космос – то смо ми“ одржан у Републици Србији

Ове године по четврти пут је у Србији одржан Гагарински час „Космос – то смо ми“. Овог пута је Час био посвећен неколиким датумима:

  • годишњици рођења Јурија Гагарина;
  • годишњици двапут проглашених Хероја Совјетског Савеза, космонаута СССР Алексеја Леонова и Бориса Волинова;
  • годишњици рођења двапут проглашеног Хероја Совјетског Савеза, космонаута СССР Валерија Биковског;
  • годишњици „НПО машиноградње“ и 105. годишњици рођења Владимира Челомеја, совјетског конструктора ракетно-космичке технике, научника у области механике и процеса управљања, академика АН СССР, двапут проглашеног Хероја Социјалистичког Рада, добитника награде „Лењин“ и три Државне награде СССР.

У Средњој школи при Амбасади Русије у Србији, уз организациону подршку Руског дома, одржана је Недеља посвећена Дану космонаутике. У Руцком центру за науку и културу 8. априла су ученици старијих разреда школе могли да учествују у видеоконференцији, онлајн дискусији, која се емитовала из Музеја космонаутике у Москви. На бројна питања публике одговарали су двапут проглашени Херој Совјетског Савеза, космонаут СССР Волинов Борис, Герој Совјетског Савеза, Херој Руске Федерације,  космонаут СССР Крикаљов Сергеј и други. За све разреде школе одржан је час „Космос – то смо ми!“.

Током целе празничне недеље у Руском дому су организоване тематске изложбе, на којима су представљене фотографије из Музеја космонаутике, а са великим успехом су одржане пројекције играних филмова.

За најмлађе полазнике курса руског језика у Руском дому је организована тематски час, на којем су израђивали рукотворине на тему Космоса.

Празник 12. априла је завршен концертом ученика Руске школе „Валентина Терешкова“. Ученицима и свим присутнима се обратио Херој Русије, космонаут Александар Самокутјаев. Међу гостима на школском празнику су присуствовали делегација Руског дома у Београду, колеге из Школе при Амбасади Русије у Србији, представници српског козаштва и други.