У Београду изведене представе позоришта „Опера Санкт Петербург“

Државно камерно музичко позориште „Опера Санкт Петербург“, у оквиру обележавања 150. годишњице постојања Народног позоришта, 20. годишњице позоришта Мадленианум и Године позоришта у Русији, извело је две јединствене представе, које је режирао народни уметник Русије и уметнички руководилац позоришта Јуриј Александров. Представе су одржане уз подршку представништва Росотрудничества у Србији.

Позориште „Опера Санкт Петербург“ већ други пут гостује у Србији, где је интересовање за наступе трупе изузетно велико. Београђане је одушевило умеће уметника позоришта – солиста, хора и оркестра, већ и новина виђења режисера оперских опуса Шарла Гуно и Жоржа Бизеа.

На сцени Народног позоришта је 8. маја публика имала прилике да погледа оперу „Ловци бисера“ Жоржа Бизеа. Представа је одушевила публику изванредним извођењем главних улога: Лејла – Јевгенија Кравченко, Зурга – Алексеј Пашијев, Надир – Владислав Мазанкин, Нурабад – Антон Морозов; као и предивне декорације и костими. Гледаоцима је представљен бајковити свет Истока. За сценографију је заслужан народни уметник Русије Вјачеслав Окуњев.

На сцени позоришта Мадленианум су 10. маја становници престонице Србије имали прилике да погледају оперу „Фауст“ Шарла Гуно. Маргариту је одиграла Татјана Калченко, Фауста – Сергеј Алешченко, Мефистофелеса – Јуриј Боршчев. Београдска публика је видела не само занимљиво замишљену представу, већ је и послушала музику, која се у светској пракси извођења „Фауста“ не среће.