Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Гостовање Театра ,,ГЛАС“ у Београду

05.12.2018., 08:00 - 07.12.2018., 17:00

Руски духовни театар «ГЛАС» под руководством Никите Астахова заслужног радника у области културе Русије уз подршку Министарства културе Русије и Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду организује гостовања у Београду у периоду од 5. до 7. децембра 2018. године.

5. децембар у 20:00 Београдско драмско позориште Пјотр Гнедич, романтична представа „Врела писма“
http://www.bdp.rs

6. децембар у 19:00 Руски дом у Београду
Александар Островски, комедија „Женидба Балзаминова“
http://srb.rs.gov.ru

7. децембар у 11:00 Дечји културни центар
Ханц Кристијан Андерсен „Мала Сирена“
http://www.dkcb.rs

Превод на српски језик представа „Врела писма“ и „Женидба Балзаминова“!

Улаз на све представе је слободан!

О театру “ГЛАС”

Руски духовни театар «ГЛАС» основан је у Москви 24. априла 1989. г. Има благослов Патријарха за своју делатност. За 30 година постојања, постао је веома популаран у Русији и ван њених граница. Сам Театар и његов ансамбл добитници су Државних признања, и признања Руске Православне Цркве. Руководилац Театра је заслужни радник из области културе Никита Астахов и Заслужна уметница РФ Татјана Белевич, који су завршили најстарију позоришну академију „Михаил Шчепкин“. Окупили су талентовану позоришну трупу и основали ново позориште са одличном репутацијом – позориште православних уметника Русије.
Данас је на репертоару позоришта „Глас“ више од 30 представа од којих су многе урађене по мотивима класика руске књижевности Пушкина, Љермонтова, Сологуба, Гогоља, Островског, Достојевског, Јесењина, Шукшина и других. Током тридесет година РДТ „ГЛАС“ остаје веран духовно-моралним традицијама руске уметности. Наступи Театра широм Русије и у иностранству, наступи на међународним фестивалима и конкурсима увек добијају највише оцене критике и публике.
Током јуна ове године у Француској је одиграна представа по мотивима прича Василија Шукшина „Преживећемо, нећемо умрети“. Током септембра Театар је гостовао у главном граду Немачке са представама „Врела писма“, и „Мала Сирена“, које је публика одлично прихватила.
Са великим успехом завршена је турнеја у Варшави.
О позоришту: http://www.theatreglas.ru/about
Видео: https://youtu.be/RrKLpJwzA28 (о театре)
https://youtu.be/YcWfwjhLKzY (гостовање у Паризу),
https://youtu.be/2Tmd71W6fLQ (гостовање у Берлину).
Гостовање у Пољској:

«Русскому духовному театру «ГЛАС» – аплодисменты и «Ура!»

Романтична представа „Врела писма“
По истоименом делу Пјотра Гнедича
5. децембар у 20:00 Београдско драмско позориште

Режисер, почасни радник у области културе града Москве Кирил Белевич, широкој публици је познат као аутор популарних филмова и серијала „Јединица“, серије „Други вид“ и „Тврђава Бадабер“, које су имале одличну гледаност на федералним телевизијским каналима, и у биоскопима широм света. За театар „Глас“ Кирил је режирао представе: „Женидба Балзаминова“, „Црна књига“. „Врела писма“ и др. О режисеру: http://kirill-belevich.ru/
Представа „Врела писма“ је веома музикална: говори о великој љубави уз много популарних романси „Бела ноћ“, „Мирисни гроздови багрема“, које изводе глумци, и романсе на стихове Александра Пушкина, Афанасија Фета, Павла Германа и др. на музику Бродског, Островског, Шусера, Ширјајева и др.
„Љубавна прича младог пара је одавно завршена, али изненада, стара, скоро заборављена осећања се распламсавају поново. У салону прекрасне Наталије присутни постају сведоци рађања љубави између Зинаиде и Јурија. А писма? Писма ће изгорети, а да ли ће са њима изгорети и осећања…
Трајање: 1 сат и 40 минута (без паузе).

„Женидба Балзаминова“ по истоименом делу Александра Островског
6. децембар у 19:00 Руски дом у Београду

Режисер почасни радник у области културе града Москве Кирил Белевич,
Наћи младу – велика загонетка 19 века, на коју не може баш свако да одговори. Одличан хумор, који нас ненаметљиво води ка важним питањима и још важнијим одговорима. Ако човек сведе своју егзистенцију на оквире овоземаљског живота, онда му преостаје ограничени материјални свет. Тада су му превасходно потребна овоземаљска блага богатство, новац мада је њихова вредност привремена и ефемерна. и то може бити веома смешно! Није смех драматурга и режисера зао, више је то смех из љубави и саосећања према човеку. Лик главног хероја Мише Балзамнова је приказан је као дирљиви сањар. Миша живи у свом свету, срце му је пуно илузија и снова. Балзамниов се враћа својим сновима као дете које бежи од стварности у предивну будућност. Представа је пуна музике и плеса и изазива најлепше осмехе.
Трајање: 2 сата 10 минута (са паузом).

„Мала Сирена“
Ханц Кристијан Андерсен
Представа за децу 6+
Режисер Јекатерина Лисова
7. децембар у 11:00 Дечји културни центар

„Мала Сирена“ бајка познатог данског писца Ханца Кристијана Андерсена, која је први пут објављена 1837. Од тада је била инспирација многим режисерима, уметницима издавачима, музичарима да је немогуће пребројати све њене интерпретације. И данас на питање: „Да ли знате „Малу Сирену Андерсена“? Већина ће одговорити: „Да, лепа и тужна бајка“. Али наш режисер тврди да то баш и није тако. Могућа су различита тумачења, која немају најважније хришћанско виђење света, које је дао аутор. Најчешће се своди на тумачење „Маштала је Сирена да добије ноге уместо репа и настрадала је“. А у ствари, маштала је о бесмртности душе“. Управо је то била прва верзија Андерсенова из 1837 године! И крај те приче је најсрећнији могући. Дођите да видите ту дивну, нежну и веома позитивну бајку, онакву кавом ју је аутор саздао, велики и добри Ханс Кристијан Андерсен.
Трајање: 1 сат (без паузе)

 

Детаљи

Почетак:
05.12.2018., 08:00
Крај:
07.12.2018., 17:00