Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Дани духовне културе Русије у Србији 21-22 фебруар

21. фебруара, 20:00 - 21:00

Министарство културе Руске Федерације ће у периоду 21-22 фебруара уз подршку амбасаде Русије у Србији и Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду организовати низ манифестација под називом „Дани духовне културе Русије у Србији“ Манифестације ће се одржавати у Руском центру за науку и културу и Београдском сајму у оквиру Сајма туризма.

 

На челу делегације из Русије биће заменик министра културе Олга Јaрилова, посланик Државне думе, унук писца Александар Шолохов, директор музејског комплекса „Михаил Шолохов“ Олга Анистратенко, министри културе и туризма руских региона, представници водећих културних установа, туристичких организација и организација поклоничког туризма.

У програму Дана духовне културе биће уприличени сусрети, изложбе и гала концерт класичне музике.

На штанду Русије на Београдском међународном сајму туризма биће одржан форум о развоју поклоничког туризма, који има за циљ да представи широкој публици и стручњацима културно-туристичке дестинације региона Русије ради популаризације споменика руског духовног наслеђа. На Београдском сајму 22. фебруара биће отворен фестивал православне кухиње, на коме ће бити представљена традиционална јела руских манастира.

У оквиру културног програма Дана духовне културе, 21 фебруара са почетком у 20:00 часова у Руском дому биће отворена јединствена изложба православних и уметничких заната и рукотворина из Русије. Српска публика ће имати прилику да се упозна се ексклузивним предметима ручне израде. Биће представљени најлепши предмети хришћанске православне уметности и предмети најатрактивнијих заната, који су део културног наслеђа Русије. Експонати потичу из различитих крајева Русије и представљају регионалне особености.

Истог дана у Руском дому биће отворена изложба дечјег цртежа „Душа Русије“. Талентовани ученици уметничких школа из 42 региона Русије, представиће своје најбоље радов на тему „Отаџбина“, што ће дати могућност посетиоцима да виде Русију очима најмалађих.

Још једна изложба „Свет Шолохова: донски Козаци“ даће посетиоцима прилику да се упознају са животом и стваралаштвом познатог совјетског писца, добитника Нобелове награде Михаила Шолохова, човека који је писао о историји донског козаштва, опевао лепоту Дона, као и да се упознају са радом Државног музејског комплекса „Михаил Шолохов“.

Свечано вече 21. фебруара завршава се Гала концертом класичне музике у извођењу најбољих ученика музичких школа у Русији, лауреата сверуских и међународних такмичења. На програму концерта су дела Моцарта, Шумана, Шопена, Рахмањинова и других великих композитора.

  1. фебруара у Руском дому у Београду биће одржана конференција посвећена културно-историјским основама руско-српских односа. Циљ конференције је ширење руско-српског дијалога у баласти очувања и популаризације културног и духовног наслеђа, успостављање веза између установа културе, које се активно баве презентовањем дестинација духовне културе.

Детаљи

Датум:
21. фебруара
Време:
20:00 - 21:00