Руски дом
Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Изложба „Рат кроз објектив. 1941-1945.“

20.02.2020., 18:30 - 19:30

Поводом 75. годишњице победе над фашизмом

Заједно с Руском фондацијом за културу

 

У четвртак, 20. фебруара у 18:30 у Галерији Руског дома биће отворена изложба радова једног од најпознатијих совјетских фото-репортера Анатолија Архипова „Рат кроз објектив. 1941-1945.“

Име Анатолија Архипова нераскидиви је део историје руске фотографије и совјетске журналистике. Као добровољац, он је на попришту ратишта створио летопис Великог отаџбинског рата, стигавши до грандиозне Победе своје земље.

Прве кадрове је снимио маја 1942. на југозападном фронту. Фотографије Архипова су по први пут објављене 1942.  у часопису „Илустрација са фронта“.

Касније је снимао у Стаљинграду, где је у биткама за ослобођење града у новембру 1942. био рањен, на Лењинградском фронту, забележио је кадрове ослобођења Источне Украјине, Курску битку, ослобођење Кијева, Белорусије, Пољске, офанзиву у Немачкој.

Фотографисао је и обичне војнике и генерале. Његовом објективу нису умакле страшне слике концентрационих логора, уништених до темеља градова и села, сурових битака…

Архипов бележи и кадрове свакодневице, која није престајала ни током рата: снајперисткиња која се огледа у огледалу,  наступ аматерских ансамбала, који су војници стихијски организовали и др.

Као у огледалу, фотографије Архипова одражавају успомену на људске судбине и делиће секунде када је време заувек стало.

У саставу поставке су фотографије широко објављиване у совјетско време без имена аутора или под псеудонимом, али и радови чувани у албумима породице Анатолија Архипова.

Детаљи

Датум:
20.02.2020.
Време:
18:30 - 19:30