Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Изложба „Руски европљанин Иван Тургењев“

30.11.2018., 08:00 - 20.12.2018., 17:00

Поводом 200-годишњице од рођења Ивана Сергејевича Тургењева

Заједно са Државним музејем  „Александар Пушкин“

6. децембар, 18:00

Галерија

Улаз слободан!

Изложба ,,Руски европљанин Иван Тургењев“ посвећена је животу и стваралаштву великог руског писца, који је током XIX века био спојна карика између Русије и Европе.  Пошто је био у средишту друштвеног и књижевног живота свог времена, Тургењева су савременици називали „амбасадором руске интелигенције“ на Западу.

Изванредно образовање, слободно владање европским језицима, шарм и ширина талента омогућили су му јединствено место у историји руско-европских културних веза.

 

Будући писац је први пут посетио Европу са четири године. Тада је са родитељима боравио у Немачкој, Швајцарској, Аустрији, Француској, Чешкој. Нешто касније, ове градове ће сам изнова више пута посећивати. Двадесетогодишњи Тургењев је 1838. године отишао у Немачку, где је наставио своје школовање на Берлинском универзитету. Филозофија Хегела, коју је овде проучавао, одиграла је велику улогу у формирању његовог погледа на свет. Године студија Тургењева на Берлинском универзитету прошли су у знаку упознавања са Европом, њеним земљама, културом, обичајима. Путујићи по Немачкој, Тургенев је посетио домовину свог идола Гетеа. Доласком у Рим, дивио се знаменитостима античког града, Напуљу, Соренту.

 

По повратку у Петербург упознаје се са познатом певачицом Полином Виардо, а љубав коју гаји према њој  чува током целог живота. Са Лујем Виардо, њеним супругом, је био добар пријатељс и делио широки спектар интересовања. Заједно са Виардо одлази у Европу и скоро цео живот проводи са овом породицом, која му је заменила рођену. Са њима је годинама живео у Паризу, Баден-Бадену, Бужевалу. Умногоме захваљујући Виардо Тургењев је веома брзо постао део европскњ културњ и стекао заслужени ауторитет мајстора писане речи и популаризатора руске књижевности на Западу.

Године живота у Европи обележене су блиском сарадњом  писца са најбољим представницима западне културе: Жоржом Сандом, Шопеном, Мопасаном и другима. Сваког месеца, од 1874. организују се чувени „ручкови у пет“. Њихови учесници били су Флобер, Зола, Доде, Едмон Гонкур и Тургењев. На скуповима су се пре свега разматрала питања везана за књижевност. Тургењев је био најближи са Флобером. По речима писца имао је само два права пријатеља: у Русији Белинског, а у Француској Флобера.

 

Тургењев је био први руски писац који се током живота прославио у домовини и у иностранству. Светску славу Тургењеву су донеле „Ловчеви записи“. Дело је само током живота Тургењева издавано на руском језику више од 120 пута. Поред тога,  у многим издањима књига је објављивана на језицима Западне Европе, Америке, Азије и Африке. Ниједно друго дело тог времена није стекло толику популарност.

 

Савременици писца сведоче о „једногласном, одушевљеном одобравању“ на које је књига наишла на Западу. Високу оцену ,,Ловчевим записима“ дали су Проспер Мериме, Жорж Санд, Флобер, А. Доде, Мопасан, А. Франс, Р. Ролан, Ч. Дикенс, класици јапанске књижевности Фтабатеј, Симеј, Токутоми Рока, Куникида Допо. Посебно признање аутору упутила је Енглеска. Универзитет у Оксфорду  је 1879. године уручио писцу звање „доктора грађанског права“.

 

У XIX веку је на многе европске језике преведен други роман Тургењева – „Очеви и деца“. Проспер Мериме, пријатељ писва, прочитао је роман у оригиналу и био уредник књиге у преводу на француски језик.

 

Тургењев је био неуморни популаризатор руске културе, доприносио је издавању у иностранству дела Пушкина, Гогоља, Љермонтова, Крилова, Л. Толстоја, Салтикова-Шчедрина, био је преводилац, уредник, аутор предговора. Упознао је Запад не само са руском књижевношћу, већ и са њеном уметношћу, био је покровитељ руских уметника и музичара у иностранству. Истовремено, писац је допринео упознавању својих сународника са истакнутим европским писцима. Тургењев је учествовао у превођењу њихових радова, ангажовао најбоље европске преводиоце, помагао издавање њихових дела у Русији. За заслуге у зближавању културе Русије и Европе указана му је част да заједно са Виктором Игоом  председава на Првом Међународном књижевном конгресу у Паризу 1878. године.

 

Иако је проживео већи део свог живота у Европи, Тургењев није изгубио везу са Русијом, остао је Рус и руски аутор. Умногоме захваљујући његовој делатности, руска књижевност је постала догађај и појава у европској и светској књижевности.

Детаљи

Почетак:
30.11.2018., 08:00
Крај:
20.12.2018., 17:00