Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Московски државни музејски комплекс „Коломенско-Измаилово-Љубљино“

18.09.2018., 18:30 - 19.09.2018., 11:00

 

  1. септембра са почетком у 18:30 у Галерији Руског дома у Београду ће бити отворена изложба „Прелом епохе. Поводом 100-годишњице стрељања последњег руског императора“. Посвећена је последњем руском императору Николају II и трагичним догађајима, који су се одиграли пре 100 година у граду Јекатеринбургу на Уралу. На изложби су представљене фотографије царске породице, јединствене иконе, ретки документи и архивски материјал који сведочи о животу и трагичном крају последњег владара династије Романових. Изложба говори о компликованим и противречним историјским догађајима у Русији тог времена.

 

Изложбу ће отворити Сергеј Худјаков – директор музејског комплекса

 

  1. септембра 2018. године у Руском дому у Београду биће представљен Московски државни музејски комплекс „Коломенско-Измаилово-Љубљино“ – највећи музејски комплекс у Москви. Чине га три историјско-културне и природне целине које су смештене на територији Москве: летња резиденција великих московских кнежева и руских царева – „Коломенско“, царски посед са дворцем „Измаилово“ и племићки посед са дворцем „Љубљино“.

Једна од главних знаменитости је црква Вазнесења Господњег – прва камена црква у Русији са куполом у облику шатора, ремек дело светске архитектуре. Црква је као и московски Кремљ, Црвени трг и Новодевичји манастир на списку културног наслеђа УНЕСКО. Међу бројним историјским споменицима, музеј поседује једину Кућицу Петра I у Москви.

Посебну популарност међу Московљанима и другим посетиоцима ужива дрвени Дворац цара Алексеја Михајловића, који је изнова изграђени 2010. године, који је у своје време био проглашен за „осмо чудо света“.

Музеј поседује веома богате сталне поставке, међу којима се издвајају дрвене руске иконе, књиге, графике, богата колекција руског каља.

У фебруару месецу ове године Музеј је навршио 95 година. Током рада прикупљена су солидна искуства у раду са посетиоцима, примењују се нови облици музејске делатности: интерактивна разгледања, организују се уметнички програми, часови у музеју на којима се користе материјали историјско-културног и еколошког потенцијала Музеја, затим  мини ергела, соколана, ковачке радионице, воденице, Дворац цара Алексеја Михајловича. У потпуности је реконструисана одећа тог времена, а тако су обучени кустоси Музеја, што га издваја од осталих. Организују се квизови уз коришћење смартфона и таблета, одржавају се предавања о музеју, мајсторске радионице, припремају се серије дечјих музејских издања, организују се отворена такмичења дечјих радова и то није све што о чему ће говорити на презентацији представници Музеја, који је за године свог постојања прерастао у центар савременог образовања и комуникације Москве.

 

Предавач: Олга Кучеренкова  – начелник одељења за уметничке програме

 

Почетак у 11:00

Детаљи

Почетак:
18.09.2018., 18:30
Крај:
19.09.2018., 11:00