Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Представљање документарног филма о Василију Перевалову

31. јануара, 14:00 - 15:00

Заједно са Уметничком школом из Ниша

У петак, 31. јануара 2020. године с почетком у 14 часова у Руском дому, биће одржана промоција документарног филма о вајару руског порекла Василију Перевалову. У промоцији ће поред уметника, учестовати историчар уметности  Милица Тодоровић која ће у уводној речи представити његов уметнички  опус. Анa Николић, директор Уметничке  школа у Нишу – најстарије школе овог типа у Србији,  где је Перевалов био ђак, професор, а одређено време и директор, представиће ученичке радове. Промоцији  ће присуствовати и аутор филма Милутин Здравковић.

Филм прати професионалну каријеру Василија Перевалова, сина Никите Перевалова, кубањског козака, који  долази у Ниш 1922. године са око 400 козака.  У филму пратимо његов живот и од првих школских дана, средње  Уметничке школе, Академије примењених уметности у Београду,све до данашњих дана.

Стваралачки пут Василија Перевалова траје дуже од педесет година. Када се након дипломирања на београдској Академији примењених уметности 1963. године вратио у родни град, почео је професионалну каријеру која се одвијала паралелно на два колосека,  педагошком и уметничком.

Припада генерацији уметника која је значајно допринела развоју и афирмацији вајарства у Нишу. Поред стандардних скулпторских материјала често је експериментисао: средином седамдесетих година 20. века почео је да ради у полиестеру.

Детаљи

Датум:
31. јануара
Време:
14:00 - 15:00