Loading Догађаји

« Сви Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Свечано отварање изложбе „Српска црква руска рука“

3. марта, 18:00 - 19:00

Изложба „СРПСКА ЦРКВА РУСКА РУКА – Православне цркве и капеле на територији Србије из опуса руских архитеката емиграната (архитектура и живопис 1918-1941)“ представља историографски осврт на делатност градитеља из Царске Русије који су током периода између два светска рата у Краљевини Југославији пронашли своју другу домовину.

Осим активног учешћа у формирању градитељског фонда Србије и Београда, руски архитекти, инжењери и конструктори емигранти из Русије у значајној мери су допринели изградњи великог броја православних богомоља. Само током две деценије (1918–1941) у Србији је изграђено преко 250 цркава, капела, костурница, спомен обележја и звонара чији су аутори били архитекти Василиј Михаилович Андросов, Виктор Викторович Лукомски, Григорије Иванович Самојлов, Валериј Владимирович Сташевски, Николај Петрович Краснов, Иван Афанасијевич Рик, Михаил Александрович Глушченко и др.

Преузимајући елементе старе српске средњовековне архитектуре Моравског и Рашког градитељства, руски градитељи су креирали аутентичне композиције у духу времена и архитектуре која је у њиховим делима евидентно еволуирала, док је истовремено остајала одана провереној традицији. Тако су настајала дела попут Патријаршијског двора у Београду, цркава у Шилопају, Врдили, Ратарима, Липљану, Вучју, Белој Цркви, Путникову, Доњем Ланишту, Лесковцу и др.

Осим архитеката, нарочити допринос српском црквеном сликарству дали су и руски ликовни и примењени уметници који су живописом, иконописом и дрворезбаријом унапређивали и оплемењивали рад руских градитеља нарочито приликом извођења заједничких пројеката у изградњи српских богомоља.

Поставка изложбе ће приказати преко 70 цркава и исто толико илустративних примера дела примењене и ликовне уметности руских градитеља, односно иконописаца и живописаца.

Изложба ће бити свечано отворена у уторак, 3. марта 2020. године у 18 часова у Руском дому у Београду, Краљице Наталије 33.

Реализација изложбе омогућена је уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Детаљи

Датум:
3. марта
Време:
18:00 - 19:00