Loading Догађаји

« Сви Догађаји

Библиотека стране књижевности…

16. јуна, 08:00 - 17. септембра, 17:00

 

Библиотека стране књижевности позива вас да учествујете у онлајн округлом столу „Пут европских списатељица с почетка ХХ века“, који ће се одржати 16. и 17. септембра 2020. године у наставку међународног пројекта „Пут списатељица“ («Women writers route») након оснивања нове културне руте Савета Европе.

Округли сто, као и сам пројекат, има за циљ да представи мало познате чињенице из живота списатељица с почетка ХХ века (у Русији је то Сребрни век), као и њихов поглед на свет које је формирало и још увек формира стварност која нас окружује промовишући главне појмове: мир, љубав, стваралаштво, самоунапређивање и блискост (а можда и обрнуто) савременим идејама попут неопходности једнаких права, стабилног и хармоничног развоја, а то су вредности које обједињују не само словенске земље, већ и целу Европу.

Добро дошли су радови посвећени ауторкама, које су задале тон књижевног живота европских земаља почетком ХХ века, као и питањима очувања и популаризације њиховог наслеђа на националном и међународном нивоу. Уз то молимо да се обрати посебна пажња на животни и стваралачки пут централних фигура пројекта „Пут списатељица“: Марија Конпницка (Пољска), Ана Ахматова, Зинаида Гипиус, Марина Цветајева (Русија), Десанка Максимовић, Исидора Секулић, Јелена Димитријевић (Србија), Божена Сланичкова-Тимрава, Јелена Мароти-Шолтесова, Гана Грегорова (Словачка), Зофка Кведер, Лили Нови (Словенија), Ивана Брилић Мажуранић, Марија Јурић Загорка (Хрватска), Дивна Вековић (Црна Гора).

Округли сто ће се одржати у онлајн формату. Планиран је пренос на порталу Культура.РФ. На крају ће бити објављени материјали. Радни језици округлог стола – сви словенски и енглески. Трајање наступа – 20  минута.

До 30. јуна 2020. год. (закључно) послати тему и кратку анотацију о свом раду (до 1000 карактера), информацију о сфери своје истраживачке делатности и контакт податке на адресу: isslgrant@libfl.ru (Одељење за истраживачке стипендије Библиотеке стране књижевности).

Детаљи

Почетак:
16. јун, 08:00
Крај:
17. септембар, 17:00