Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом
Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Позивамо љубитеље позоришне уметности на онлајн премијеру балета „Шурале“ Казањског државног театра опере и балета

26.04.2021., 18:00 - 20:00

Поводом 135. годишњице рођења истакнутог татарског песника Габдуле Тукаи

 26. април (понедељак), 18:00

YouTubе канал Руског дома

 

Габдула Тукаи направио је праву револуцију у националној поезији, поставши родоначелник посебног стила у поетској традицији Татарстана под чијим је утицајем формирана нова генерација аутора.

У средишту пажње песника је родољубива тематика.  Поема „Шурале“ сврстава се међу најпопуларнија дела аутора.

Габдула Тукаи је на татарски језик превео Шилера, Бајрона, Гетеа. Утемељивач је школе књижевне критике и аутор прве читанке на татарском језику.

„Шурале“ носи епитет једног од најзапаженијих балета кореографског наслеђа ХХ века. Музику за балет написао је млади татарски композитор Фарид Јарулин, за коју му је постхумно додељена државна награда. Младић је страдао бранећи своју отаџбину у Другом светском рату. Либрето потписују Ахмет Фаизи, стручњак за стварашатво Габдула Тукаи и Леонид Јакобсон, песник и кореограф.

Балет „Шурале“ је премијерно изведен 12. марта 1945. године у Казању.

Бајковит свет истоимене поеме Габдула Тукаи обојен је Шекспировом палетом боја: господар зачаране шуме демон Шурале, окружен џиновима, злим дусима, вештицама који га веселе својим плесом, ни не слути да ће му главе доћи виспрен младић по имену Билтир.

Саврмену поставку балета снимила је француска компанија “Telmondis“.

Онлајн премијера балета ,,Шурале“ биће приказана у руским центрима за науку и културу у иностранству, 26. априла, на дан пођења песника.  Подршку пројекату пружило је Министарство културе Татарстана.

Детаљи

Датум:
26.04.2021.
Време:
18:00 - 20:00