Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом
Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Представљање документарне књиге Јелене Зелинске „Блокадни дани. Сенке у мојој улици“

22.12.2020., 15:00 - 17:00

  1. децембар у 15.00. Представљање документарне књиге Јелене Зелинске „Блокадни дани. Сенке у мојој улици“. Књига је преведена и издата на српском језику. У сусрету ће учествовати аутор књиге, као и представници ветеранских организација Србије. Можете се прикључити разговору из било ког места на свету преко ZOOM платформе.

Организатори: Руски дом, Српско одељење Међународног фонда јединства православних народа, фондација Бесмртни пук Србија, СУБНОР Србија. Промоција ће се одржати уз подршку Федералне агенције за штампу и медије Руске Федерације. Федерального агентства по печати и массовым коммуникациям РФ Федерального агентства по печати и массовым коммуникациям РФ

 

НИКО НИЈЕ ЗАБОРАВЉЕН И НИШТА НИЈЕ ЗАБОРАВЉЕНО

 

У основи књиге „Блокадни дани. Жути снег“ су жива сведочења очевидаца: то су дневници, писма, успомене, усмене приче. Прва документарна повест „Сенке у мојој улици“ говори о блокади Лењинграда очима деце. Две девојчице и дечак, који су се нашли затворени у залеђеном граду, с дечјом искреношћу и једноставношћу описују свој свакодневни живот у граду, који пролази кроз трагедију још невиђену у историји човечанства. Аутор води читаоциа кроз само једну улицу, улицу Декабриста, која почиње од Маријинског театра и протеже се до Дома Блока, и зграда за зградом, стан за станом показује живот и погибију људи, који нису постали наши савременици – комшије, пријатељи, вољени… Спомињу се и светски позната имена: Стравински, Ана Павлова… И поново бомбардовања, изгубљени бонови, хладна вода у просеку у леду на Неви и жути снег на празним трговима…

 

Други део књиге представља одрасли поглед запосленог Ермитажа, Владислава Глинке, који с прецизношћу образованог човека реконструише догађаје које је преживео, и с проницљивошћу и ширином показује трагедију петербуршке интелигенције.

 

У Петербургу постоји традиција: 8. септембра, на дан почетка војне блокаде града, грађани излазе на улице, у дворишта, на степеништа зграда и читају имена погинулих људи у том месту. Ова књига наводи поименично тужан списак људи који су живели у улици Декабриста. То је мали али веома значајан допринос овом жалосном читању.

Линк на Zoom састанак: https://zoom.us/j/99751135630?pwd=dzh6VFU0L2k3cjMzTVJmZFhrdGJ5Zz09

 

 

Детаљи

Датум:
22.12.2020.
Време:
15:00 - 17:00