Руски дом

 

Поводом 100. годишњице Руског Егзодуса: изложба Дома руске дијаспоре „Александар Солжењицин“ на сајту Руског дома

Изложбу фотографија и докумената „Руски егзодус. Трагично-величанствено. 1920-1922“ припремио је Дом руске дијаспоре „Александар Солжењицин“ у сарадњи са Одељењем за културу Града Москве. Изложбу је на српски језик превео Руски центар за науку и културу „Руски дом“ у Београду.

Пре сто година, након Револуције и Грађанског рата (1917-1922) одиграо се егзодус неколика милиона руских сународника, који се у огромној већини никада више нису вратили у домовину.

Бела војска је доживела пораз, напустила је отаџбину након тешке, неравноправне борбе у којој је брањено све што је било драго и свето: вера, велика култура, традиције, начин живота, историјске и моралне вредности, природни, поступни пут развоја велике земље. Други су отишли без борбе, спасавајући се од прогонитеља, свакодневног страха, претње смрти, или су изгнани као „непријатељи совјетске власти“. Трећи, велика већина, су се због распада Руске империје изненада обрели на територији туђих држава. Алтернатива за егзодус била је немилосрдна смрт или окрутне репресије.

Изложба је посвећена сећању на изгнане, а њена улога је да још једном скрене пажњу на феномен без преседана отаџбинске и светске историје – Руски Егзодус.

Поставку чине документи, фотографије, књижевна издања, која се пре свега односе на два значајна места Егзодуса – Крим и Приморје. Детаљно је описан период евакуације руске војске и избеглица на Галипоље, Лимнос, у Бизерту и Шангај.

Материјал за изложбу даровали су фонду Дома руске дијаспоре потомци руске емиграције,  основни чувари сећања на Егзодус.