Руски дом

Драги пријатељи!

Данас се обележава један од најзначајнијих државних празника Руске Федерације – Дан Русије!

Празник уједињује људе који воле своју Отаџбину, поштују њену славну историју и вишевековну традицију, улажу напоре у њену достојанствену будућност.

На овај дан, пре свега вама руски сународници,  од срца желимо здравља, оптимизма, стабилности, благостања и успеха за добро Русије!

На сајту Руског дома поводом празника je отворена нова рубрика. Онлајн концерте, изложбе, филмове можете пратити и на страницама Руског дома на друштвеним мрежама Facebook и Instagram.

Поздравления с Днём России

Онлаjн изложбе поводом Дана Русиjе

«Россия, Русь, храни себя, храни!»

Поводом обележавања Дана Русије Државни академски хор „Глинка“ из Санкт Петербурга организује 12. јуна у 19:00 на свом званичном сајту  http://capella-spb.ru/ акцију „Дану Русије се посвећује“.

У оквиру акције биће представљена два програма: литерарно-музичка композиција «Россия, Русь, храни себя, храни!» у извођењу хора и симфонијског оркестра „Глинка“ под управом народног уметника СССР-а Владислава Чернушенко и хорска симфонија с драмским елементима „Звона“ Валерија Гаврилина по делу Василија Шукшина.

Сезона 2019/20. је за хор „Глинка“ јубиларна. Хор обележава 540. годишњицу постојања. Сматра се да је основан 12. августа 1479. године када је хор царевих певачких ђакона великог кнеза московског Иван III учествовао на литургији освећења саборног храма Успења Пресвете Богородице у Кремљу  у Москви. Цареви црквени певачи су 1703. наступали на свечаностима поводом оснивања нове престонице. Од тада се биографија хора везује за Санкт Петербург.

Хор „Глинка“ је одувек био најзначајнији извор музичког просвећења у Русији, који је изнедрио бројне генерације диригената, композитора, певача и инструменталиста. Од 1974. уметнички директор и главни диригент хора „Глинка“ истакнути је руски музичар, народни уметник СССР-а Владислав Чернушенко.

Позивамо све заинтересоване да се прикључе Међународном пројекту „Сусрет са Русијом 2020“.

У оквиру пројекта, недељом и на значајне руске празнике организују се филмске пројекције, дискусије и културни програми. Један од тих датума је и 12. јун, Дан Русије.

На сајту пројекта http://www.svidaniesrossiey.ru/, 12. и 14. јуна биће приказани документарни и играни филмови. Након пројекција биће организоване онлајн дискусије гледалаца са редитељима филмова, филмским критичарима,  историчарима и стручњацима.

Програм онлајн пројекција:

Документарни филм ,,Чувари Алтаја“, 60 мин. (енглески титлови),

12.06., 16.00 (московско време)

 

Документарни филм ,,Снови о  Росији“, 45 мин. (енглески титлови)

12.06., 17.00 (московско време)

Онлајн дискусија гледалаца о филмовима ,,Чувари Алтаја“, и ,,Снови о Русији» са ауторима филмова, филмским критичарима, стручњацима

12.06., 17.45 (московско време)

Документарни филм ,,Плато Путорана. Неприступачна лепота“ , 25 мин. (енглески титлови)

12.06., 20.00 (московско време)

Документарни филм ,,Таоци будућности“ (без превода)

14.06., 17.00 (московско време)

О филмовима и Међународном пројекту ,,Сусрет са Русијом 2020“ на сајту http://www.svidaniesrossiey.ru/.