најава дешавања

РУСКИ ДОМ -Београд Србиja

Библиотека Руског Дома

Библиотека РЦНК је једна од највећих руских библиотека у Европи. У књижевном фонду библиотеке Руског дома налази се око 60 хиљада наслова и она наставља да се допуњава новим издањима водећих руских издавачких кућа ...

Опширниje

Календар

У Руском дому се сваке године одржава у просеку стотинак културних манифестација: изложба, концерата, позоришних представа, презентација...

Опширниje

Руски jезик

Један од најприоритетнијих праваца рада РЦНК је популаризација и пружање подршке у раду у области руског језика у Републици Србији...

Опширниje
logo-big

О представништву - РЦНК

Руски центар за науку и културу у Београду је представништво Федералне агенције ,,РОССОТРУДНИЧЕСТВО“ у Републици Србији.

Россотрудничество

Федерална Агенција за питања Заједнице Независних Држава, сународника у расејању и међународну друштвену сарадњу ...

Опширниje

Сународници 

Вся проводимая РЦНК работа направлена в первую очередь на соотечественников…

Опширниje

 

најновије вести

,,ПРОФЕСОРКИ ОД СРЦА“: ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА ДИВЕ РАДМИЛЕ БАКОЧЕВИЋ

,,ПРОФЕСОРКИ ОД СРЦА“: ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА ДИВЕ РАДМИЛЕ БАКОЧЕВИЋ

У Великој сали Руског центра за науку и културу 26. априла одржан је концерт у част оперске диве Радмиле Бакочевић. Концерт искреног назива ,,Професорки од срца“ су овој славној уметници и врсном педагогу поклонили њени ученици поводом 60-годишњице њене уметничке каријере.
У СРБИЈИ ЈЕ ПОКРЕНУТА АКЦИЈА ,,ГЕОРГИЈЕВСКА ЛЕНТА“

У СРБИЈИ ЈЕ ПОКРЕНУТА АКЦИЈА ,,ГЕОРГИЈЕВСКА ЛЕНТА“

Поводом Дана победе у Русији и ван њених граница покренута је акција ,,Георгијевска лента“, која је током година постала не само руска, већ и међународна. Све до 9. маја овај симбол Победе биће дељен на градским улицама, трговима, парковима... Ове године се акцији прикључило више од 70 земаља укључујући и Србију. У Београду у Руском центру за науку и културу сви заинтересовани моћи ће да добију овај симбол храбрости и славе.
БЛАГОДАТНИ ОГАЊ ЋЕ ПОНОВО СИЋИ НА ПРАВОСЛАВНУ СРБИЈУ

БЛАГОДАТНИ ОГАЊ ЋЕ ПОНОВО СИЋИ НА ПРАВОСЛАВНУ СРБИЈУ

У Васкршњој ноћи између 30. априла и 1. маја Благодатни огањ из јерусалимског Храма Гроба Господњег биће достављен у православне храмове и манастире Србије. Као и прошле године Руски дом у Београду имаће ту част да достави честицу Благодатног огња у храм Свете Тројице Подворја Руске Православне Цркве у Београду.
СУСРЕТИ СА РУСИЈОМ НА ОБАЛАМА ДУНАВА

СУСРЕТИ СА РУСИЈОМ НА ОБАЛАМА ДУНАВА

Руски дом су 25. априла посетили ученици Филолошке гимназије у Београду. Они су присуствовали наступу уметничког колектива из Петрозаводска који им је представио књижевно-музички програм под називом ,,Сусрети са Русијом на обалама Дунава“. Заслужни културни радник Републике Карелије Сергеј Соловјов, глумица позоришта поезије ,,Кредо“ Инга Гајевска, лауреат међународних такмичења, тенор Сергеј Русанов (Санкт-Петербург) и хармоникаш Денис Городничин представили су гимназијалцима богатство руске културе: стихове руских песника, музичке композиције и народне песме проткане препознатљивим руским духом.

НАШИ ПАРТНЕРЫ