Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

ЛИК РУСИЈЕ-2017

У организацији Средње школе при Амбасади Русије у Србији и Руског дома у Београду у априлу ове године одржано је финале Међународне олимпијаде из руског језика, књижевности, културе и историје Русије „Лик Русије-2017”.

Циљ овог такмичења је проширивање и јачање међународних културних веза, промоција руског језика, књижевности и културе Русије у свету, очување сећања на историју односа српског и руског народа,  истакнуте руске културне и научне раднике, подстицање креативности код деце и младих.

У олимпијади су учествовали ученици основних и средњих школа Србије, уметнички колективи, представници асоцијација и друштава руско-српског пријатељства. У оквиру „Лика Русије” одржано је и такмичење „Наставник године”.

Овогодишња олимпијада је одржана под слоганом „Лик Русије-2017”: „Руски филм – прозор у чаробан свет”. Учесници су припремили и на такмичењу представили анимирани филм рађен по бајци Сергеја Аксакова „Румени цветић”, трејлере за дечије филмове Александра Роу, макете декорација за филм Сергеја Бондарчука „Рат и мир”, ликовне радове… У оквиру олимпијаде је одржано такмичење за најбоље извођење песама из руских филмова, такмичење рецитатора, плесно такмичење.

Награде финалистима и победницима „Лика Русије” свечано су уручене у уторак, 25. априла у Средњој школи при Амбасади Русије у Србији. Ученици школе су за госте припремили пригодан културни програм.