Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

ВЕЧЕ У ШАХОВСКОМ КЛУБУ „БЕОГРАД“ ПОСВЕЋЕНО БОРИСУ СПАСКОМ

У петак, 27. јануара Шаховски клуб Београд организовао је у својим просторијама испод источне трибине Омладинског стадиона, сјајно вече посвећено „шаховском Пушкину“, некадашњем прваку света, руском велемајстору Борису Васиљевичу Спаском, а све поводом његовог 80. рођендана који ће прославити 30. јануара.

Вече је  водио шаховски и журналистички шармер Крца Ракић, са руском шубаром коју је, како је рекао,  ставио не само зато што је зима већ „јер је велики поштовалац дела Бориса Спаског и што је – руски зет”.

Двоје великана светског и српског шаха, велемајстори  Милунка Лазаревић и Александар Матановић, свако из свог угла, су говорили о Спаском, дружењима на турнирима и анегдотским датаљима са тих сусрета.

Надахнуто, са много сјајних коментара, тројица угледних шахиста, као три изванредна тенора, анализирали су три партије Спаског: велемајстор Александар Матановић Ларсен – Спаски из 1971, интермајстор Јован Тодоровић против Бронштајна 1960. и велемајстор  Бојан Вучковић против Француза Андруеа из 1988.

– Морам да кажем да је Спаски мој шаховски идол и узор и никада нећу заборавати његов гест када се јавио у националном дневнику РТС у јеку НАТО агресије 1999. и подржао  нашу земљу.  Његов стил игре је више од шаха, то је уметност и у овој партији је занемарио губитак квалитета, топа, да би развио своје фигуре до неизбежног мата –истакао је Тодоровић.

Драги гост био је професор Филолошког факултета, како је за себе рекао „шаховски аматер“  Милош Ломпар коме је Спаски био дечачки узор и који је неколико пута, коментаришући током анализа, показао да одлично познаје партије Спаског.  Уручио је, као дар клубу,  младом и талентованом полазнику Шаховске академије ШК Београд Душану Мијатовићу, урамљену увећану фотографију Спаског из меча 1972. у Рејкјавику.

Сала ШК Београд била је препуна, тражило се и место за стајање. Аца Милићевић, председник клуба  поздравио је и друге  угледне званице: Василија Галактионова заменика директора Руског дома,  декана Факутета за спорт и физичко васпитање професора Владимира Копривицу,  двоструког велемајстоа проблемског шаха и уредника Шаховске рубрике Политике Марјана Ковачевића,  велике пријатеље шахиста из фудбалског клуба ОФК Београд Мому Минића и Божидара Миленковића, вође сјајних београдских клубова Миму Вукотића (БАС)  и Милоша Јовичића (Рад),  интермајсторе Ивана Марковића и Сању Јовановић, Зорана Живковића …

Инфо центар, ШК „Београд”