Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

ЖИВА КЛАСИКА – 2017

У Руском дому је 3. марта одржана регионална селекција VI Међународног конкурса младих декламатора прозе на руском језику „Жива класика”.

Конкурс „Жива класика” је један од најзначајнијих културних пројеката за децу у Русији. Ове године се на конкурс пријавило више од 10 милиона деце из 84 земаља света и 85 региона Русије. Број учесника сваке године расте.

Намењен је руској дијаспори, али и странцима који уче руски језик, а пружа могућност деци да се упознају са руском књижевношћу и културом и усаврше руски језик.

Ове године је конкурс посебно заинтересовао ученике основних и средњих школа Србије, узраста од 10 до 16 година. У њиховој интерпретацији могли су се чути одломци из књижевних дела Дмитрија Мамин-Сибирјака, Антона Чехова, Надежде Теффи, Николаја Гогоља, Анатолија Приставкина, Фјодора Достојевског, Михаила Булгакова…

Наступ такмичара оцењивао је жири у чијем су саставу били наставници руског језика и књижевности В.Глотова и М.Петковић, директор гимназије Јован Јовановић Змај из Новог Сада Р.Стојковић, писац Б.Стевановић, представник српског одељења Међународног фонда јединства православних народа Ј.Даниловић и координатор образовних програма Руског дома Ј.Зорић.

Учесницима конкурса су уручене дипломе.