Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Србији завршена 5. међународна НИС олимпијада из руског језика

Финале 5. међународне НИС олимпијаде из руског језика у Србији  одржано је 27. маја.  Истог дана  у средњој школи при Амбасади Русије у Београду били су објављени резултати и одржана је свечана церемонија доделе награда победницима Олимпијаде. Организатори су забележили знатан пораст интереса ка учењу руског језика на територији Србије и честитали су победницима Олимпијаде на постигнутим резултатима и уручили им вредне награде. У свечаној церемонији примио је учешће премијер и новоизабрани председник Србије Александар Вучић, саветник министра образовања, науке и технолошког развоја Србије Милош Благојевић, саветник-посланик Амбасаде Русије у Србији Денис Кузњедјељев, руководилац Руског центра за  науку и културу «Руски дом» у Београду Надежда Кушченкова, директор  средње школе при амбасади Русије у Србији Николај Сеник,  заменик генералног директора компаније Нис-Газпром Андреј Шибанов, а такође представници Државног универзитета «Лобачевски»  из Њижњег Новгорода, Филолошког факултета Београдског универзитета и Фонда «Руски мир» у Србији.

У оквиру потписаног споразума између Руског дома у Београду о компаније НИС, а у оквиру реализације програма „Енергија знања“, Представништво Россотрудничества у Србији сваке године наступа у улози  партнера Олимпијаде. Ове године Олимпијада се одржавала од 24. априла до 27. маја у неколико етапа  и у њој примили учешће ученици из Србије, Црне Горе, Републике Српске и Бугарске. У финалу Олимпијаде учествовало је око 190 ученика.

   Олимпијада из руског језика је такмичење у познавању и владању руским језиком, организовано за ученике свих основних (завршни разреди) и средњих школа у Републици Србији, Црној Гори и Републици Српској и Бугарској. Циљ овог такмичења је популаризација руског језика и поправљање његовог статуса у школама у Србији и региону. НИС олимпијада из руског језика је јединствено такмичење такве врсте у Србији не само из руског, већ ни из било ког другог страног језика.  Одржава се сваке године у априлу-мају месецу почев од  2013. године.