Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

,,РУСКО ЧУДО“ У БЕОГРАДУ

У оквиру манифестација Руског дома, посвећених 870-годишњем јубилеју Москве, Београд је посетила делегација Московског државног музејског комплекса ,,Коломенско“ на челу са генералним директором музеја Сергејем Худјаковим. Овај јединствени музејски комплекс поклонио је српској престоници незабораван сусрет са Русијом.

Дрвени дворац Алексеја Михајловича, другог цара из династије Романов у Коломенском су са право сматрали ,,драгуљем из шатуле“. Изграђен у 17. веку, изазивао је свеопште дивљење и представљао право ремек-дело руске дрвене архитектуре. Нажалост кроз нешто више од сто година био је демонтиран. Захваљујући далековидости царице Катарине II сачуване су скице ентеријера, планови самог објекта, који су касније послужили властима Москве за комплетну реконструкцију дворца. Дворац, али и његово поновно ,,рађање“ се може слободно назвати правим ЧУДОМ! Изложба Московског државног музејског комплекса ,,Руско чудо“ окупила је на у галерији Руског дома љубитеље историје Русије и њене уметности.

,,Сусрет са Коломенским чини нам велико задовољство. Посебно је велика част личног учешћа на данашњем отварању Сергеја Худјакова, чији је допринос очувању руског историјског наслеђа непроценљив“, истакла је на отварању изложбе директорка Руског дома Надежда Кушченкова. Худјаков је овом приликом напоменуо да је изложба ,,Руско чудо“ трећи заједнички пројекат Руског дома и Коломенског, те да међусобна сарадња има сјајну перспективу. Након званичног дела, кроз Дворац у Коломенском присутне је повела кустос музеја Олга Пољакова.

На отварању изложбе

Изложба ,,Руско чудо“ није била једини поклон Београђанима. За ученицике школе ,,Техноарт Београд“ и студенте Факултета ликовних уметности Универзитета уметности у Београду запослени музеја одржали су мастер клас радионице посвећене рестаурацији икона. Ученици средње школе при Амбасади Русији у Србији и Руске школе ,,Валентина Терешкова“ посетили су предавање ,,Велики прелом. Поводом 100-годишњице абдикације императора Николаја II“у Руском дому.

Предавање у Руском дому

У оквиру посете Београду одржани су сусрети Сергеја Худјакова са руководством музеја Српске Православне Цркве и Етнографског музеја у Београду, а том приликом је разговарано о перспективама међусобне сарадње.