Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

ЗАЈЕДНО КРОЗ ВЕКОВЕ, СРБИЈА И РУСИЈА

У среду, 04. октобра у Руском дому у сарадњи са Српским одељењем Међународног јавног фонда јединства православних народа, Православни духовни просветитељски центар ,,Љубав” из Београда представио је зборник радова ,,Заједно кроз векове, Србија и Русија”.

Зборник је настао као плод сарадње Центра са Лењинградском облашћу, где су ове године под покровитељством локалних власти организовани ,,Дани српске културе”, у оквиру којих су еминентни историчари и научници обеју земаља представили своје радове, уз пригодан културно-уметнички програм. Сарадња са Лењинградском облашћу је резултирала доласком српске групе поклоника која је донела часни крст за градњу православног храма српско-византијског стила, који је почео да се гради у име светих мученика српског кнеза Лазара и руског цара Николаја II Романова, у граду Кингисепу.

Уз презентацију зборника радова, посетиоци су се ближе упознали са радом Православно духовно просветитељског центра ,,Љубав” из Београда, почецима сарадње председника центра Војислава Деспота са архимандритом Варсануфијем који је главни иницијатор изградње храма у Русији, као и учесницима прошлогодшње и овогодишње манифестације у Русији.
Учешће у програму узели су Преосвештени епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије и директорка Српског одељења Међународног јавног фонда јединства православних народа Наталија Коцев. На манифестацији у Риском дому, посвећеној српко-руском духовном јединству присуствовао је почасни старешина Гатчинског манастира у Лењинградској области отац Гуриј. Вече је својим присуством и обраћањем присутнима увеличао Патријарх српски Г.Иринеј.

У музичком делу програма наступили су Љубомир Љуба Манасијевић композитор и певач и његов пратећи оркестар ,,Сербија”, Милинко Ивановић, Културно уметничко друштво ,,Батајница”, Црквени дечији хор ,,Орлић” и Мушка певачка група ,,Плитвице”.

Присутнима на манифестацији се обратио Патријарх српски Г.Иринеј