Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

ОСТРВО ПРАВОСЛАВЉА НА ЗАПАДУ РУСИЈЕ

У Галерији Руског дома је 22. марта отворена изложба „Острво православља на западу Русије“ Калињинградског обласног историјско-уметничког музеја.

Присутне је поздравио шеф одељења за питања културе, спорта и омладине Руског дома Јевгениј Дјомин. Он је истакао да наши народи имају посебан однос пун поштовања према теми православља јер је она још једна у низу спона, која повезује Србе и Русе.

На изложби која говори о развоју православљу у Калињинградској области представљени су материјали из фондова Калињинградског обласног историјско-уметничког музеја, Музеја црквене уметности ,,Ковчег“ (Калињинград), документи из Руског државног историјског архива (Санкт Петербург), Архиве спољне политике Руске империје (Москва), Државне архиве Калињинградске области.

О изложби је говорила Мањук Јекатерина, председница историјског музеја Калињинграда и свештеник Калињинградске епархије Отац Георгиј Урбанович, која је пружила посебну помоћ у припреми изложбе.

Фотографија: Мики Величковић, Политика

Фотографије у 3D формату омогућиле су посетиоцима изложбе да осете радост празничних служби и ,,оду“ на поклоничко путовање по православним храмовима Калињинградске области. Пријатну атмосферу употпуниле су музичке нумере у извођењу Калињинградског оркестра руских народних инструмената.

Изложба је организована уз подршку Министарства за културу и туризам Калињинградске области.