Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

РУСКИ КАДЕТИ У СОМБОРУ

Руски кадети и ове године посетили су Белу Цркву, место у којем су кадети из Русије нашли уточиште између два светска рата. Србија је 20-тих година прошлог века пружила уточиште многим Русима без Русије.
Поред Беле Цркве Руски кадетски корпус посетио је и Град Сомбор. Пред долазак у Сомбор свечано је дочекан у Стапару. Млади кадети дружили су се са Стапарцима који су им припремили топао дочек: песмом, свечаном трпезом и традиционалном вожњом фијакером.
У Сомбору (у суботу, 23. јуна 2016) у препуној сали Народног позоришта кадети су одржали концерт Руско-српске музике са нашим познатим извођачима изворних српских песама: Смиљаном, Љиљаном и Урошем Вуков из Стапара и њиховим другарима. Песмом Тамо далеко, коју су певали на српском језику, одушевили су публику.
Свечаном концерту су присуствовали гости из Москве и Први саветник Амбасадора Руске Федерације, представник Аташеа за културу Александар Конанихин.
На недељној литурији у храму Светог Георгија, саслуживали су свештеници који су пратили кадете, а гласови Црквеног хора стапали су се са гласовима младих кадета. Потом су посетили Црвеноармејско гробље, манастир Светог Стефана Архиђакона и гробове Белих Руса.
У недељу, 24. јуна 2018. учествовали су на Фестивалу мултикултуралности Града Сомбора, а потом де дружили у просторији Друштва руско-српског пријатељства. Посетили су Колут, дружили се са ученицима школе, обишли Бездан и Музеј Батинске битке.
У свечаној униформи, војничким кораком, са руском заставом и песмом пролазили су улицама Сомбора поздрављани аплаузом грађана.
Млади руски кадети, кораком и песмом употпунили су лепоту нашега града.